1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Uppåt för femte dagen<br />

Stockholmsbörsen rörde sig kring nollstrecket under tisdagens handelssession, inte minst finans och Ericsson hämmade indexutvecklingen. Bland mindre bolag noterades Shamaran och Africa Oil båda klart lägre medan gruvbolaget Nordic Mines rekylerade ned.

"Efter måndagens lite starkare utveckling fick Stockholmsbörsen betala tillbaka lite på tisdagen och orkade inte helt följa Europabörserna upp. ZEW-index och en stark spansk växelemission gav visst stöd när marknaden nu alltmer riktar blickarna mot Federal Reserves tvådagarsmöte som inleds under tisdagen", sa en strateg till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,3 procent högre till nivån 1.109. Det var femte dagen i följd som index steg. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 9,7 miljarder kronor. I Europa steg DAX, CAC 40 och Euro Stoxx 50 samtliga mellan 0,8 och 1,1 procent.

Det tyska ZEW-indexet, som mäter investerares och analytikers stämningsläge, steg till +6,9 i december, från -15,7 föregående månad. Det var det första positiva utfallet sedan i maj i år och klart över väntade -11,5. Nulägesindex steg samtidigt till +5,7 från +5,4 i oktober, väntat var här +6,0, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Spanien lyckades på tisdagsförmiddagen sälja statsskuldsväxlar för något över avsedd volym samt till lägre ränta än vid motsvarande emission i november. Spanska marknadsräntor tickade kring 10 punkter nedåt medan euron hade stärkts upp till 1:30-strecket gentemot dollarn, vid tisdagens stängning av Stockholmsbörsen.

Europeisk finanssektor orkade inte riktigt följa index upp och i Stockholm var de fyra storbankerna från 0,4 procent upp till 0,4 procent ned.

Efter måndagens kursstegring hämmade vidare indextunga Ericsson utvecklingen med 1,0 procents kurstapp.

Alfa Laval klättrade 1,1 procent till 134,90 kronor. Aktien har fått höjd rekommendation till köp, från tidigare minska, av Handelsbanken Capital Markets som angav 160 kronor som ny riktkurs, upp från 115 kronor. Inom verkstad steg vidare Atlas Copco A och Sandvik 1,0 respektive 0,8 procent.

Volatila Nokia var starkast presterande aktie inom OMXS30 med nära 5 procents uppgång till 25,49 kronor. Därefter följde Lundin Petroleum med 2,6 procents kurslyft och inom råvarurelaterat var vidare SSAB A 1,3 procent högre.

Inom Lundinsfären backade Africa Oil 6,7 procent till 47,80 kronor. Vd Keith Hill har sålt 150.000 aktier och innehar därefter 1,1 miljon aktier samt 1,3 miljoner optioner. Shamaran, som tappade dryga 13 procent på måndagen i Kanada, backade på tisdagen 3,2 procent till 2,77 kronor i Stockholm.

Nordic Mines rekylerade ned 16 procent till 3,02 kronor efter måndagens kraftiga kurslyft sedan produktionssiffror för november publierats. Dagens Industri är fortsatt skeptiskt inställt till guldbolaget, trots produktionsförbättringen.

Cassandra Oil fortsatte däremot upp kring 14 procent till 37,50 kronor efter måndagens lovande Venezuela-besked.

Datalagringsföretaget Proact tar över datalagringen för Lundin Petroleum, bolagets största hybridmolns-affär hittills. Proact-aktien klättrade 4,7 procent till 94,75 kronor.

Goldman Sachs har höjt riktkursen för Elekta till 133 kronor, från tidigare 122 kronor, och upprepade "Conviction List Buy". Aktien steg 2,2 procent till 104,50 kronor.

Vitrolife avancerade 6,4 procent till 41,90 kronor. Nordea Equity Research har inlett bevakning av bolaget med köprekommendation samt en riktkurs på 55 kronor.

På tisdagen inledde Federal Reserve sitt två dagar långa räntemöte och Fed väntas på onsdagskvällen annonsera ett nytt program för obligationsköp som kompensation för Operation Twist som löper ut vid årsskiftet. Medianprognosen ligger på 45 miljarder dollar per månad i obligationsköp.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?