1515
Annons

Stockholmsbörsen stiger svagt<br />

Stockholmsbörsen var svagt upp, tidig tisdagseftermiddag. Shamaran och Africa Oil noterades båda klart lägre och gruvbolaget Nordic Mines rekylerade ned. I pluskorgen hittades Cassandra Oil samt Lundin Petroleum och Swedish Match inom storbolagsindexet.
Foto:Hasan Jamali

"Efter gårdagens lite starkare utveckling får Stockholmsbörsen betala tillbaka lite i dag och orkar inte helt följa Europabörserna upp. ZEW-index och en stark spansk växelemission ger visst stöd när marknaden nu alltmer riktar blickarna mot Federal Reserves tvådagarsmöte som inleds i dag", säger en strateg till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30 hade stigit 0,2 procent till indexnivån 1.108, kring klockan 14.10. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då 4,5 miljarder kronor. I Europa var FTSE 100 0,1 procent upp medan DAX, CAC 40 och Euro Stoxx 50 samtliga steg mellan 0,6 och 0,7 procent.

Tyska, franska och brittiska banker tappade svagt och i Stockholm var de fyra storbankerna mellan 0,3 och 0,7 procent lägre. Efter måndagens starka utveckling hämmade indextunga Ericsson med 0,4 procents kurstapp.

Swedish Match var starkast presterande aktie inom OMXS30 med en uppgång på 2,1 procent till 231:30 kronor. Aktien noterades kring 223-kronorsnivån vid lunchtid på måndagen. Handelsminister Ewa Björling sade då att regeringen är beredd till "ett fullskaligt krig" för att övertyga EU om det inte kommer förslag om att lyfta exportförbudet för snus.

Lundin Petroleum följde tätt efter med 2,0 procents uppgång. Inom Lundinsfären backade Africa Oil 6,7 procent till 47:80 kronor. Vd Keith Hill har sålt 150.000 aktier och innehar därefter 1,1 miljon aktier samt 1,3 miljoner optioner.

Shamaran, som tappade dryga 13 procent på måndagen i Kanada, var 8,4 procent ned till 2:62 kronor i Stockholm.

Nordic Mines rekylerade ned 14 procent till 3:12 kronor efter måndagens kraftiga kurslyft sedan produktionssiffror för november publierats. Dagens Industri är fortsatt skeptiskt inställt till guldbolaget, trots produktionsförbättringen.

Cassandra Oil fortsatte däremot upp kring 12 procent till 36:80 kronor efter måndagens lovande Venezuela-besked.

Datalagringsföretaget Proact tar över datalagringen för

Lundin Petroleum, bolagets största hybridmolns-affär hittills. Proact-aktien klättrade runt 3 procent till 93:25 kronor.

Morgan Stanley har sänkt riktkursen för Alliance Oil till 60 kronor, från 65 kronor, alltjämt med rekommendationen jämvikt. Aktien tappade 0,8 procent till 48:90 kronor.

Goldman Sachs har höjt riktkursen för Elekta till 133 kronor, från tidigare 122 kronor, och upprepade "Conviction List Buy". Aktien steg 1,4 procent till 103:70 kronor.

Vitrolife steg runt 2 procent till 29:60 kronor. Nordea Equity Research har inlett bevakning av bolaget med köprekommendation samt en riktkurs på 55 kronor.

Tyska ZEW-index, som mäter investerare och analytikers stämningsläge, steg oväntat mycket till 6,9 i december från -15,7 föregående månad, väntat var -11,5. Det var det första positiva utfallet sedan i maj i år. Nulägesindex steg samtidigt till 5,7 från 5,4 föregående månad, väntat var 6,0.

Spanska räntor sjönk efter att Spanien sålt växlar för något över avsedd volym samt till lägre ränta än vid motsvarande emission i november.

På onsdagskvällen lämnar Federal Reserve räntebesked samt delger ledamöternas egna ekonomiska prognoser och håller efterföljande presskonferens med Fed-chefen Ben Bernanke.

Decemberterminerna för S&P500, Dow Jones och Nasdaq var samtliga mellan 0,2 och 0,3 procent upp, strax efter 14.


Innehåll från ZiccumAnnons

Knäcker kostsam kylkedja

Göran Conradson, vd på Ziccum.
Göran Conradson, vd på Ziccum.

Vaccinbolaget Ziccum har utvecklat en teknologi som kan knäcka den kostsamma kylkedjan som i dag fungerar som en bromskloss för vaccinering i låginkomstländer. Vd:n Göran Conradson berättar om innovationen som syftar till att tillgängliggöra covid-19-vaccin till fler – och till en lägre kostnad.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, hade enbart 6,5 procent av befolkningen i låginkomstländer fått sin första vaccindos mot covid-19 i slutet av 2021. Den låga vaccinationsgraden ger fritt spelrum för nya virusvarianter. 

En stor del av problemet är att de vaccin som används i dag måste transporteras i en obruten kylkedja. I vissa låginkomstländer innebär detta att logistiken blir närmast omöjlig. Men vaccinbolaget Ziccum har tagit fram en teknologi, LaminarPace, som kan förändra distributionen i grunden. 

Stor potential för tekniken

– Genom att separera vatten från den aktiva ingrediensen i vaccinet ökar stabiliteten. Ett termostabilt vaccin kan lagras och transporteras utanför kylkedjan, förklarar Göran Conradson, vd på Ziccum, och fortsätter: 

– Nya testresultat visar att vår lufttorkningsteknologi kan användas för att producera termostabila torrpulvervacciner på fyra stora vaccinplattformar. 70 procent av de godkända covid-19-vaccinen och 67 procent av vaccinkandidaterna som genomgår kliniska studier använder en av dessa plattformar. 

Mindre kostsam transport

Att transportera pulvervaccin som behåller sina egenskaper utanför ett kylskåp är inte bara mindre komplicerat, utan också betydligt mindre kostsamt. Här finns alltså möjligheter för att vaccinera fler, till ett lägre pris. 

Enligt Göran Conradson är det stora krafter i rullning för att komma bort från kylkedjan. Vaccinjättarna har börjat undersöka om mindre förpackningar som kräver färre kylskåp kan underlätta processen.

– Problemet är att de fortfarande använder samma grundteknologi för sin vaccintillverkning. Vi kan likna det med det som händer inom bilbranschen, där tillverkare genom olika metoder försöker minska utsläppen från bensin- och dieselbilar. Mitt i detta kommer elbilarna och slår igenom med full kraft. Vi ser att Ziccum kan fylla samma funktion på vaccinsidan, säger han. 

Lever upp till flera hållbarhetsmål

Ziccum jobbar aktivt med flera av FN:s globala hållbarhetsmål där företaget har möjlighet att göra skillnad med sin teknologi. Detta är en viktig nyckel för att positionera sig som en lösning på ett globalt problem, och för att attrahera vaccintillverkare och investerare som kan hjälpa bolaget framåt. 

– Vi är väldigt optimistiska om att vi kommer att nå den kommersiella marknaden. Det är egentligen bara en fråga om när, säger Göran Conradson. 

Om Ziccum
Ziccum utvecklar och kommersialiserar LaminarPace, som är en patenterad teknologi för framställning av torra och stabila formuleringar av världens mest behövda vacciner. Sedan starten har bolaget arbetat för att tillgängliggöra barnvacciner, men fokuserar numera också på vaccin mot covid-19. 

Läs mer på www.ziccum.com 

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?