ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Snart sänks din inkomstskatt

  • Foto: Scanpix
Vid årsskiftet kan löntagare med höga inkomster glädja sig åt en skattesänkning. En automatisk uppräkning av de så kallade brytpunkterna i skatteskalan ger flera sköna hundralappar åt de som berörs.

Det blir mer pengar i fickan för många löntagare efter nyår. Skälet är att gränsen för var den statliga inkomstskatten träder in höjs, alltså vid vilken lön marginalskatten stiger från cirka 32 procent till 52 procent.

Brytpunkten höjs med en tusenlapp till 35.500 kronor. Det betyder att alla som nu tjänar mer än 34.500 kronor i månaden får lägre skatt. Den maximala sänkningen blir 200 kronor i månaden och den får alla som tjänar minst 35.500 kronor i månaden och inte gör några avdrag.

Även den övre brytpunkten höjs. Det är den gräns varifrån den statliga skatten är 25 procent i stället för 20 procent. Gränsen höjs med drygt 1.400 kronor i månaden till knappt 50.400 kronor. Det är alltså först vid inkomster över den nivån som marginalskatten når sin maximala nivå på cirka 57 procent (exakt hur stor den blir beror på hur hög kommunalskattens är där du bor).

För den som tjänar 50.400 kronor i månaden eller mer innebär denna förändring att skatten sänks med ytterligare 75 kronor i månaden. Totalt får löntagare med inkomster på den nivån alltså en skattesänkning på 275 kronor i månaden.

Även för pensionärer höjs brytpunkterna på ett liknande sätt. För dem sänks dessutom  skatten genom att grundavdraget höjs, vilket betyder mellan 45 och 60 kronor i månaden extra enligt Swedbanks beräkningar.

Tyck till