1515
Annons

Råvaror: Uppåt över hela linjen<br />

Råvarupriserna noterade uppgångar över hela linjen under den tidiga kvällshandeln på måndagen. En rad Kina-siffror som överraskade positivt stärkte priserna.

Vid klockan 18.40 på London Metal Exchange noterade kopparns tremånaderstermin en ökning på 100 dollar, till 8.135 dollar per ton. Zinkpriset var samtidigt upp 55 dollar till 2.083, medan nickel var upp 545 dollar till 17.770.

"Solida Kina-siffror från helgen har givit industrimetallerna ett lyft. Siffrorna antyder att Kinas ekonomi har stabiliserats och tuffar på", sade Leon Westgate, analytiker vid Standard Bank i London, i en rapport.

Under den gångna helgen publicerades en samling kinesisk ekonomisk data som överlag kom in över förväntningarna. Bland annat steg industriproduktionen 10,1 procent, klart över väntade +9,8 procent, medan detaljhandeln överträffade förväntningarna med en ökning om 14,9 procent. Samtidigt var inflationen lägre än väntad då KPI ökade med 2,0 procent. I den negativa vågskålen hittades siffror över exporten och handelsbalansen som inte steg lika mycket som väntat.

Bland råoljorna var Brent i första termin upp 0,96 dollar till 107,98 dollar per fat, medan WTI-oljan noterades 0,34 dollar högre till 86,27.

Kinesiska oljestatistik visade att Kina importerade 5,68 miljoner fat per dag mer än landet exporterade under föregående månad, vilket är det mesta sedan maj. Priserna stärktes också av att den tyska exporten under oktober oväntat stigit.

"Kinas oljeimport stiger och det som driver marknaden i stort. De tyska nyheterna har också hjälpt till", sade Michael Lynch, chef för Strategic Energy & Economic Research i Massachusetts, till Bloomberg News med anledning av oljeprisets utveckling.

På ädelmetallmarknaden riktas blickarna mot Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen samt efterföljande presskonferens med Fed-chefen Ben Bernanke.

"Många fokuserar på nästa Fed-möte, och de finns de som tror att de kommer utöka sitt program för värdepappersköp", sade Phil Streible, råvaruhandlare vid R.J. O'Brien & Associates i Chicago, till Bloomberg News.

Spotpriset på guld steg 9 dollar till 1.713 dollar per uns, medan silverpriset noterades 0:19 dollar högre till 33:25 dollar per uns.

Noteringar 18.40
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +0:34 USD 86:27:00
Brent, första termin +0:96 USD 107:98Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +100 USD 8.135
Zink +55 USD 2.083
Aluminium +36 USD 2.130
Nickel +545 USD 17.770
Bly +82 USD 2.297
Tenn +1100 USD 22.875Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +8:90 USD 1.712:95
Silver +0:1850 USD 33:25:00Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull +0:0002 USD 5,125694


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?