1515
Annons

Räntor &amp; valutor: Montis avgång oroar Italien<br />

Italienska statsobligationsräntor stiger 25-27 punkter i den inledande handeln efter att premiärminister Mario Monti i helgen aviserade att han kommer att avgå tidigare än planerat. Även spanska räntor stiger, 10-16 punkter, medan räntorna i Europas kärna sjunker tillbaka. Som motvikt till den italienska oron står överlag stark statistik från Kina.

Europabörserna öppnar ned medan euron handlas endast marginellt svagare mot dollarn. Den svenska kronan har tappat ett par öre mot både dollarn och euron.

Svenska marknadsräntor sjunker 1-3 punkter och den tioåriga statsobligationsräntan är ned 3 punkter till 1,42 procent. Den tyska tioårsräntan sjunker 2 punkter till 1,27 procent.

Amerikanska statsobligationsräntor sjunker likaså med den tioåriga statsobligationsräntan 1 punkt ned till 1,61 procent, från fredagens svenska stängning.

Italiens premiärminister Mario Monti meddelade på lördagskvällen att han avser att avgå, efter att han först ska försöka samla en majoritet i parlamentet bakom sitt budgetförslag.

Beskedet om Mario Montis avgång kommer efter att han förlorat stödet från parlamentets största parti, Silvio Berlusconis Frihetsparti. Den ursprungliga planen var att Mario Monti skulle sitta kvar som premiärminister till i april.

På lördagen meddelande dessutom Silvio Berlusconi att han gör comeback i politiken och avser att ställa upp i valet nästa år. Han anklagade i ett uttalande Mario Monti för att föra en "tyskcentrerad" politik.

"Montis tidiga avgång ökar sannolikheten för oregerlighet", skriver Nomura i en kommentar där de förutspår att reformmomentum i Italien nu kommer att tappa fart tills valet är avklarat.

En bättre nyhet från euroområdets periferi är att Grekland, enligt uppgift till Bloomberg News, är nära att nå sitt mål för återköp av statsobligationer. Under morgonen förlängdes deadlinen för återköpen till på tisdag.

För svensk del riktas nu intresset mot SCB:s statistik över svensk industriproduktion och industriorder i oktober, klockan 9.30. Svensk industriproduktion har hållits uppe väl tidigare i år, men sjönk hela 4,1 procent i september. Enligt SME Direkts väntas nedgången fortsätta och industriproduktionen sjunka med 0,3 procent i oktober. I årstakt väntas ned nedgång med 4,9 procent från oktober 2011.

"Efter att ha inventerat ett antal ledande indikatorer drar vi slutsatsen att industriproduktionen bör visa en kraftig nedgång. Septemberutfallet bör därför följas av ytterligare en kraftig nedgång i industriproduktionen", skriver Handelsbankens Anders Brunstedt i ett marknadsbrev där han ser nedåtrisker för sin redan låga prognos att industriproduktionen sjönk med 2,6 procent mellan september och oktober.

Såväl tysk som brittisk industriproduktion överraskade på nedsidan och sjönk i oktober. Under morgonen kom fransk industriproduktion också in svagt ned en oväntad nedgång i oktober.

På den utländska agendan står norsk november-KPI, där kärninflationen väntas ha stigit till 1,3 procent från 1,1 procent i oktober, enligt Bloomberg News enkät.

Novemberstatistik från Kina visade att både industriproduktion och detaljhandel steg oväntat mycket i november. Sämre var att exporten kom in svagt.

"Den ekonomiska statistiken ser riktigt bra ut och exportstatistiken är inte lika viktig som industriproduktionen, vilken bidrar mer till den ekonomiska återhämtningen", sade Wang Weijun, strateg vid Zheshang Securities i Shanghai, till Bloomberg News.

Den kinesiska industriproduktionen ökade med 10,1 procent i årstakt i november, över prognosen i Bloomberg News enkät och även den snabbaste ökningstakten sedan i mars. Även detaljhandeln ökade mer än den gjort sedan i mars, +14,9 procent. Kinas KPI-inflation steg till 2,0 procent i november från 1,7 procent i oktober, drivet av högre livsmedelspriser. Väntat var 2,1 procents inflation, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Den kinesiska exporten ökade med 2,9 procent i november jämfört med samma månad 2011, klart under väntade +9,0 procent i Bloomberg News prognosenkät. Importen var samtidigt oförändrad, väntat en uppgång med 2,0 procent.

"Handeln bromsar, men återhämtning för tillväxten är fortsatt på rätt väg... Vi räknar med att den ekonomiska återhämtningen fortsätter de kommande månaderna, drivet mestadels av inhemska aktiviteter", skriver Nomura i en kommentar.

Statistik under morgonen visade att den tyska exporten oväntat steg 0,3 procent i oktober, medan analytikerna i Bloomberg News enkät hade räknat med en nedgång med 0,3 procent. Importen steg 2,5 procent.

Definitiv japansk BNP-statistik bekräftade att landet är i recession, med två kvartal i rad av sjunkande BNP. BNP sjönk med 3,5 procent i beräknad årstakt under det tredje kvartalet, i linje med det preliminära utfallet.

På valutamarknaden har de senaste turerna i den italienska politiken inte satt något större avtryck i euro/dollar-kursen. Euron har försvagats marginellt till 1:289 från 1:291 vid svensk stängning på fredagen.

Yenen har gått starkt under natten, mot såväl euro som dollar.

Den svenska kronan har sedan fredagen försvagats 2 öre mot dollarn till 6:70 och 3 öre mot euron till 8:64.

SEB:s boprisindikator sjönk till 2 i december från 15 i november.

"Det är ett tydligt trendbrott. Efter att under åtta månader ha pendlat mellan 10 och 20 faller nu boprisindikatorn ner mot nollstrecket", sade SEB:s privatekonom Gunilla Nyström i en kommentar.

Senare i veckan kommer bland annat tung amerikansk statistik över detaljhandel, industriproduktion och KPI i november, men allra störst intresse lär riktas mot Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen.

Många analytiker räknar med att Fed kommer att annonsera utökade obligationsköp när programmet Operation Twist nu löper ut. En annan viktig fråga är om Fed kommer att annonsera några numeriska mål för vilka nivåer på inflation och arbetslöshet som kommer få dem att börja dra tillbaka sina stimulanser. Givet den fortsatt pågående diskussionen inom Fed är analytikerna inte lika säkra på att något besked i denna fråga kommer redan nu i veckan.

För svensk del blir Lucia, på torsdagen, en tung makrodag med arbetslöshet från både SCB och Arbetsförmedlingen samt KPI. Detta blir också de sista tunga statistikutfallen inför Riksbankens räntebesked nästa vecka.

På veckans Europaagenda kan nämnas preliminära inköpschefsindex för december liksom såväl eurogruppsmöte som EU-toppmöte.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?