1515
Annons

Räntor &amp; valutor: Kina höjer humöret<br />

Stabil statistik från Kina i november, där såväl industriproduktion som detaljhandel ökade mer än de gjort på åtta månader, har fått de asiatiska börserna att stiga överlag i nattens handel.

Amerikanska statsobligationsräntor visar rätt små förändringar från fredagen och euron handlas rätt stabilt mot dollarn trots att Italiens premiärminister Mario Monti i helgen aviserade att han kommer att avgå tidigare än planerat.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan handlas tidig svensk måndagsmorgon till 1,61 procent, 1 punkt ned från fredagens svenska stängning.

Novemberstatistik från Kina visade att både industriproduktion och detaljhandel steg oväntat mycket i november, samtidigt som inflationen var något lägre än väntat. Sämre var att exporten inte steg lika mycket som väntat.

"Den ekonomiska statistiken ser riktigt bra ut och exportstatistiken är inte lika viktig som industriproduktionen, vilken bidrar mer till den ekonomiska återhämtningen", sade Wang Weijun, strateg vid Zheshang Securities i Shanghai, till Bloomberg News.

Den kinesiska industriproduktionen ökade med 10,1 procent i årstakt i november, över prognosen i Bloomberg News enkät om en uppgång med 9,8 procent och även den snabbaste ökningstakten sedan i mars. Även detaljhandeln ökade mer än den gjort sedan i mars och kom in högre än prognos, +14,9 procent i årstakt.

Kinas KPI-inflation steg till 2,0 procent i november från 1,7 procent i oktober, drivet av högre livsmedelspriser. Väntat var 2,1 procents inflation, enligt Bloomberg News prognosenkät. PPI-inflationen var -2,2 procent, väntat -2,0 procent.

Den kinesiska exporten ökade med 2,9 procent i november jämfört med samma månad 2011, klart under väntade +9,0 procent i Bloomberg News prognosenkät. Importen var samtidigt oförändrad, väntat en uppgång med 2,0 procent. Tack vare den lägre exporten blev också Kinas handelsöverskott lägre än väntat i november, 19,63 miljarder dollar, att jämföra förväntningarna i Bloomberg News prognosenkät på ett överskott på 26,85 miljarder dollar.

"Inbromsningen i exporten visar att den externa efterfrågan står inför osäkerheter till följd av oron för budgetstupet i USA. Det ändrar dock inte vår syn att tillväxten är på väg mot en stark återhämtning under det fjärde kvartalet eftersom tillväxten till största delen är inhemskt driven", sade Zhang Zhiwei, Nomuras chefekonom för Kina, till Reuters.

Italiens premiärminister Mario Monti meddelade på lördagskvällen att han avser att avgå, efter att han först ska försöka samla en majoritet i parlamentet bakom sitt budgetförslag.

Beskedet om Mario Montis avgång kommer efter att han förlorat stödet från parlamentets största parti, Silvio Berlusconis Frihetsparti. Den ursprungliga planen var att Mario Monti skulle sitta kvar som premiärminister till i april.

På lördagen meddelande dessutom Silvio Berlusconi att han gör comeback i politiken och avser att ställa upp i det kommande valet nästa år, med sikte på att bli premiärminister. Han anklagade i ett uttalande Mario Monti för att föra en "tyskcentrerad" politik.

"Det italienska valet 2013 är fortsatt högt upp på vår lista över svansrisker. En Berlusconikampanj mot 'tyska besparingar' kan potentiellt skapa oro på marknaderna", skrev Holger Schmiedling, chefekonom vid Berneberg Bank, i ett marknadsbrev som citeras av Bloomberg News.

Japanska marknadsräntor visar små förändringar. Den tioåriga statsobligationsräntan är ned 1 punkt till 0,70 procent.

Definitiv statistik visade att Japans BNP sjönk med 3,5 procent i beräknad årstakt under det tredje kvartalet, i linje med det preliminära utfallet. Jämfört med det andra kvartalet sjönk BNP med 0,9 procent.

"Det är troligt att Japans ekonomi kommer att bottna under det fjärde kvartalet", sade Shuichi Obata, seniorekonom vid Nomura Securities i Tokyo, till Bloomberg News.

På valutamarknaden handlas euron stabilt mot dollarn, runt 1:290, trots de senaste turerna i den italienska politiken. Mot de flesta andra större valutor försvagas däremot euron, bland annat mot yenen, som även stärkts mot dollarn.

Den svenska kronan har tappat ett par öre mot dollarn och euron under helgen.

På måndagens makroagenda vänds intresset främst mot statistik över svensk industriproduktion och industriorder i oktober, klockan 9.30.

Svensk industriproduktion har hållits uppe bra tidigare i år, trots svaga ledande indikatorer som inköpschefsindex och Konjunkturinstitutets industribarometer. Men i september sjönk industriproduktionen kraftigt, -4,1 procent från i augusti, och analytikerna tror nu alltså att produktionen fortsatte att minska även i oktober. Enligt SME Direkts enkät väntas industriproduktionen ha sjunkit med 0,3 procent i oktober jämfört i september och sjunkit med 4,9 procent från oktober 2011.

På den utländska agendan står på måndagen bland annat tysk handelsbalans i oktober, fransk industriproduktion i november samt norsk november-KPI.

Senare i veckan kommer bland annat tung amerikansk statistik över detaljhandel, industriproduktion och KPI i november, men allra störst intresse lär riktas mot Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen.

Många analytiker räknar med att Fed kommer att annonsera utökade obligationsköp när programmet Operation Twist nu löper ut. En annan viktig fråga är om Fed kommer att annonsera några numeriska mål för vilka nivåer på inflation och arbetslöshet som kommer få dem att börja dra tillbaka sina stimulanser. Givet den fortsatt pågående diskussionen inom Fed är analytikerna inte lika säkra på att något besked i denna fråga kommer redan nu i veckan.

För svensk del blir Lucia, på torsdagen, en tung makrodag med arbetslöshet från både SCB och Arbetsförmedlingen samt KPI. Detta blir också de sista tunga statistikutfallen inför Riksbankens räntebesked nästa vecka.

Enligt SME Direkts enkät väntas KPI-inflationen ha sjunkit till 0,1 procent i november och arbetslösheten, säsongsrensat, väntas ha stigit till 7,9 procent i november från 7,7 procent i oktober. Icke säsongsrensat väntas arbetslösheten ha stigit till 7,2 procent från 7,1 procent i oktober.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?