ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stefan Ingves räknar inte med ras

  • Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Konjunkturen är svag men något ras i stil med det som hände 2008-2009 ligger inte i korten. Det sa riksbankschefen Stefan Ingves på torsdagen.

På torsdagen frågades Riksbanken, i form av chefen Stefan Ingves och vice riksbankschef Per Jansson, ut i riksdagens finansutskott. Stefan Ingves försvarade beslutet från oktober att lämna styrräntan oförändrad på 1,25 procent.

”Vi ser framför oss ett normalt konjunkturförlopp, inte en återgång till det som hände 2008-2009, snarare till åren i början av 2000-talet”, sa riksbankschefen.

Tillväxten väntas så småningom återgå till det normala. Stefan Ingves hänvisade bland annat till den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s bedömning att världshandeln, en bred indikator på den globala ekonomin, kommer att växa.

”Det är ytterligare en indikation på att det inte handlar om en återgång till det vi såg 2008-2009.”

Med en tillväxt som letar sig tillbaka till normala nivåer kommer också inflationstakten, som i dagsläget är 0,4 procent, att stiga.

”Därför är vår bästa bedömning att inflationen går tillbaka mot målet (2 procent)”, sa Stefan Ingves.

Han upprepade också sin oro för hushållens skuldsättning, som i genomsnitt ligger på 170-175 procent av den disponibla inkomsten.

”En hög skuldsättning gör ekonomin skör och det kan få ganska allvarliga konsekvenser”, sa Stefan Ingves och hänvisade till bland annat USA och Storbritannien.

Tyck till