ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Teknisk analys: Aktierna som ska falla

Analytikerna är inte överens men kursgrafen talar sitt tydliga språk, byggbolaget JM ska ned till fjolårets bottennoteringar. Även Africa Oil ska ned mer. Och det är dags att ta hem storvinsten i Nokia.

Stockholmsbörsen har den senaste veckan drivits upp tillsammans med de amerikanska börserna. Uppgången för OMXS30-index summeras till 1,7 procent och har letts av bankerna och verkstadsbolagen. Uppgången har också tagit index över dess 200-dagars glidande medelvärde.

De närmaste veckorna ska det bli extra intressanta att följa börsen. Den senaste veckans uppgång följer på en svag period då index pressats till översålda nivåer. I och med återhämtningen har ledande amerikanska index nått upp till tidigare stödnivåer, därmed numera att betrakta som potentiella motståndsnivåer.

För S&P 500 handlar det om intervallet 1.400-1.420, medan det för Nasdaq Composite och Dow Jones IA handlar om de jämna nivåerna vid 3.000, respektive 13.000 punkter. Skulle indexen etablera sig över de nämnda nivåerna skulle det vara ett tydligt styrketecken.

Africa Oil släppte i går närmare detaljer kring sitt fynd av olja i brunnen Twiga. Precis som man kunde vänta sig blev kursreaktionen kraftig, minus 20,8 procent, då marknaden tydligen hade högre förväntningar på oljekolumnen som uppgick till 30 meter.

Nedgången skedde under hög omsättning och även om nedgången kan vara fundamentalt överdriven kommer aktien sannolikt att få det tufft den närmaste tiden. Det är fortsatt cirka 10 procent ned till närmaste tydliga stödnivå vid 50 kronor.  

En annan aktie där jag ser en tydlig fallhöjd är byggbolaget JM. Kursen bröt i veckan genom stödet kring 113 kronor och gav därmed en övertydlig säljsignal. Bland de fundamentala analytikerna är bilden splittrad.

De senaste två månaderna har splittrat analytikerna och SEB Enskilda, Danske Markets, DNB Markets och Nordea Markets har sänkt rekommendationen till ”sälj”, medan ABG Sundal Collier och Carnegie gått mot strömmen och höjt till ”köp”. Denna gång stämmer min syn med de fundamentala analytikernas och jag sätter målkursen till 88 kronor på upp till 9 månaders sikt.

På kort sikt är det dags att ta hem vinsten i Nokia och kanske till och med sälja aktien blankt eftersom den är så volatil. Efter en uppgång från 18 till 24 kronor (33 procent!) på mindre än två veckor stängde aktien i går på dagslägsta samtidigt som RSI-värdet vände ned från noteringar över 80. Detta talar för en nedgång den närmaste tiden men sedan är det åter dags att leta efter lägen på köpsidan i aktien, då den etablerat en stigande trend.

Förra veckans affärsförslag i Hakon Invest har backat med 1,0 procent. Denna vecka föreslår jag köp av Active Biotech, en volatil aktie, vilket per definition gör investeringen riskfylld. Sedan kurstoppen vid 65 kronor för en månad sedan har kursen rekylerat ned och funnit stöd vid 55 kronor. Ett kortsiktigt köp föreslås mellan 55 och 56 kronor, med målkursen satt till 62 kronor och stop-loss vid en 53,75 kronor.

Nästa vecka vet vi hur det gick.

Skribenten Dawid Myslinski ansvarar för den tekniska analysen på investmentbanken Redeye. Om du vill veta hur Dawids affärsförslag gick under 2011 kan du skicka ett mail till honom här.


Tyck till