ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

SAS styrelse sänker sina arvoden

  • Foto: Andreas Hillergren / Scanpix
Flygbolaget SAS styrelse sänker sina egna arvoden. Det sker som en del av företagets sparplan, som bland annat innebär att de anställda får betydligt sämre pensionsvillkor.

Alla styrelseledamöter har gått med på att sänka sitt eget arvode med 30 procent. Förändringen träder i kraft med omedelbar verkan.

Det innebär att ordföranden Fritz Schurs ersättning sänks från 655.000 kronor om året till  458.500 kronor. Vice ordförande Jacob Wallenberg får 290.500 kronor per år för sitt arbete i flygbolagets styrelse.

Efter att samtliga fackförbund slutit nya kollektivavtal med SAS på måndagen står det klart att företagets cirka 15.000 anställda får kraftigt försämrade villkor. De anställda ska bland annat arbeta fler dagar utan att få extra ersättning. De har dessutom gått med på försämrade pensionsvillkor, vilket på sikt innebär miljardbesparingar för arbetsgivaren.

Flyganalytikern Anders Lidman tycker att styrelsen borde ta sitt pick och pack och gå. Ordförande Fritz Schur och vice ordförande Jacob Wallenberg har suttit i SAS styrelse sedan 2001. Och de agerar som om de fortfarande inget förstått, enligt Lidman.

"Styrelsen bär det högsta ansvaret och styrelsen har varit undermålig", säger han till TT.

En titt på styrelsen visar att det är få, om ens någon, som har någon direkt kunskap om flygbranschen.

Tyck till