ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fackens mardrömsdygn i Köpenhamn

När de fackliga delegationerna anlände till SAS ödesmöte i Köpenhamn fick de en chock. Parterna hade mindre än fyra dygn på sig att rädda det krisande flygbolaget. Till sitt förfogande fick facken en utblåst kontorsbyggnad utan möbler och internetuppkoppling.

Di.se har tidigare rapporterat om fackens kritik mot SAS-ledningens agerande under ödesmötet i Köpenhamn. Nu kan vi även ge detaljer inifrån mötet.

När de fackliga företrädarna på torsdagen anlände till SAS-huset vid Kastrups flygplats utanför Köpenhamn föstes de ihop i en tom kontorsbyggnad. Det här kom att bli det fackliga baslägret i de nästan fyra dygn långa förhandlingarna.

”Byggnaden var helt utblåst, när vi kom fanns inga möbler. Det fanns fällstolar, men inga bord och ingen internetuppkoppling, det fick vi fixa själva från flygplatsen”, berättar en person som var med under mötet.

Förhållandena blev allt värre allteftersom mötet fortskred. Fler personer som di.se har talat med säger att luften var otroligt dålig. Toaletterna stank av urin och delar av lokalen saknade belysning.

”Vi fick plastmuggar som vi fick fylla på med vatten på toaletten. Det var extremt dåliga förhållanden. Det kändes som att sitta i en utrymd radioaktiv kontorslokal på den ryska stäppen. Det var helt bisarrt”, säger en källa till di.se.

Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare brukar normalt vara väl förberedda, när det till exempel gäller möteslokaler och mat och dryck. Men flera av de fackliga företrädare som deltog vid ödesmötet i Köpenhamn beskriver arbetsförhållandena som usla.

Förutom att de till en början inte hade tillgång till internet var det ont om eluttag, vilket gjorde att telefoner och datorer laddades ur.

”Sen hade vi inte tillgång till några egna skrivare. Vi fick gå upp med en sticka så fick de skriva ut våra dokument åt oss. Det kändes väldigt konstigt”, berättar en person.

Medan de fackliga företrädarna höll till på plan två, befann sig SAS företrädare en trappa upp på plan tre. Det var också där de direkta förhandlingarna ägde rum.

”De var inte så att de heller satt i stora plyschfåtöljer och hade det trevligt, men de hade åtminstone möbler”, berättar en person.

Även om de fackliga delegaterna hade ordnat egna hotellrum vid flygplatsen fanns det inte mycket tid över att dra sig tillbaka på. Tidsschemat var extremt pressat och förhandlingarna pågick långt in på nätterna och började tidigt på morgonen.

”På slutet var jag vaken 26 timmar i sträck. En del låg och sov på golvet, med en hopknycklad tröja som madrass”, säger en person.

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert har tidigare berättat för di.se att han sov totalt en timme de två sista dygnen.

”Det var enormt påfrestande att jobba under såna här förhållanden. Vi höll oss vakna med kaffe, cola och dansk choklad”, berättar en företrädare.

Flera personer som di.se talat med är djupt kritiska till SAS agerande. Både till själva förhandlingarna och sättet som de fackliga företrädarna behandlades på.

”Man kan tycka att det borde ligga i arbetsgivarens intresse att åtminstone de mest rudimentära faciliteterna fungerar även för motparten”, säger en person.

”Vid normala förhandlingar så brukar parterna ändå ha respekt för varandras olika roller. Jag förstår inte syftet med SAS agerande”, säger en annan.

SAS HR- och kommunikationsdirektör Henriette Fenger Ellekrog deltog själv i förhandlingarna och svarar på den fackliga kritiken i en skriftlig kommentar:

"Vi skulle under en ganska kort tidsfrist komma fram till en lösning med åtta olika fackförbund. Vi hade inte lång tid att förbereda det praktiska och inte heller lång tid till att avsluta förhandlingarna. Det betydde dessvärre att vi alla måste arbeta dygnet runt för att säkra att förutsättningarna fanns för företagets framtid."

Tyck till