ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Göran Persson: Sverige mer skuldsatt än Italien

  • Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Förre statsministern Göran Persson menar att Sverige är mer skuldsatt än krislandet Italien. En svensk lånebubbla hotar att explodera.

Den förre S-ledaren Göran Persson varnar för att Sverige inte är så väl rustat som vi tror.

"Lägger man ihop statsskulden med hushållens skulder är Italien mindre skuldsatt än Sverige. Detta riskerar att flyttas in i fastighetspriserna", sa han i ett tal i Göteborg på måndagskvällen skriver Göteborgs-Posten.

Han varnade för att svenskarna med fallande bopriser riskerar hamna i ond spiral där säkerheterna inte täcker lånen.

Den förre finansministern som fick ordning på ekonomin under 1990-talet tycker att läget i dag är extra allvarligt när svensk industri genomgår en strukturomvandling samtidigt som konjunkturen faller. Hans recept mot hög arbetslöshet stavas kunskapslyft och utbildning.

Bankerna fick svidande kritik av den förre politikern och nyblivne styrelseproffset.

”Bra företag med duktigt folk blir väldigt hårt behandlade av bankerna. Bankerna gör stora vinster och det är en märklig diskussion att de tänker dela ut pengar till aktieägarna i stället för att låna ut dem till företag”, sa han enligt Göteborgs-Posten.

Tyck till