Annons

Stockholmsbörsen: <br />MQ vinnare på darrig börs<br />

Nettoindexrörelsen var liten och svagt negativ på tisdagens börs,i likhet med utvecklingen på Europas ledande handelsplatser på tisdagen. I kväll inleds rapportperioden i USA på sedvanligt manér med Alcoa.

"Tonen sätts i USA, vi räknar med en svag rapportsäsong i de flesta regioner, så även i Sverige. Från vinster på all time high i USA under det andra kvartalet väntar vi oss fallande vinster i såväl kvartals- som årstakt under tredje kvartalet. Inte minst cykliskt kommer att få det tuffare. Även om analytiker har sänkt förväntningarna tror vi att de kan ligga lite efter och bolag som exempelvis Alcoa kan få det svårt att leva upp till förväntan", säger Henrik Lundin, chefsstrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30 var kring oförändrat runt indexnivån 1.079,5, klockan 13.55. Börsomsättningen uppgick då kring 4 miljarder kronor. I Europa noterades FTSE 100, DAX, CAC och Euro Stoxx mellan 0,4 procent ned och 0,2 procent upp.

Bland annat gav teleoperatörerna Tele2 och Telia Sonera indexstöd i Stockholm med 0,5 respektive 0,6 procents uppgång.

Getinge retirerade 1,3 procent i spåren av sänkta rekommendationer från Carnegie och Nordea Markets. SCA tappade 0,8 procent efter sänkt rekommendation från Swedbank Markets.

Andra storbolag som var tongivande på nedsidan var Electrolux och Skanska som tappade 1,4 respektive 0,9 procent.

JP Morgan återfanns som stor nettosäljare i SSAB A som backade 0,6 procent medan Boliden steg 1,0 procent. I London hade råvarurelaterade sektorer en stark utveckling. Lundin Petroleum var 0,4 procent högre inom OMXS30.

Nordea Markets har höjt Nokia till köp, från tidigare behåll. Aktien lyfte nära 4 procent i Stockholm.

MQ lyfte kring 15 procent med SEB Enskilda som stor nettoköpare. Klädbolagets resultat efter skatt var 12 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal (11). Nettoomsättningen uppgick till 386 miljoner (358). I jämförbara butiker var försäljningsförändringen +4,3 procent.

"MQ ökade sin jämförbara försäljning i det fjärde kvartalet med drygt 4 procent medan resten av marknaden är ner 3 procent i samma kvartal", sade Nicklas Fhärm, analytiker på SEB Enskilda, för Direkt och poängterade att marknaden kan dra ned riskpremien då utvecklingen varit likartad så gott som varje kvartal de senaste två åren.

Africa Oil har fortsatt att ticka uppåt med ytterligare runt 1 procent till 72:75 kronor på tisdagen sedan Nomura höjt riktkursen för oljebolaget till 100 kronor, från 90 kronor, efter en fältresa i Kenya under förra veckan.

Nordic Mines föll cirka 20 procent sedan det meddelat att produktionen av guld vid Laivagruvan enbart uppgick till 78 kilo i september. Bland annat beroende på upprepade driftstörningar i paste-anläggningen uppgick tillgängligheten i anrikningsverket under september endast till 71 procent.

IFS B backade knappa 4 procent. Återhämtningen inom IFS konsultverksamhet dröjer längre än väntat, vilket tvingar bolaget att sänka sin resultatprognos för helåret.

USA-terminerna var i stort oförändrade, strax före klockan 14. Efter USA-börsernas stängning på tisdagen inleder, på sedvanligt manér, Alcoa rapportsäsongen.

"Vad bolagen säger kring nästa år blir väldigt viktigt. Globalt förväntas 12 procents vinsttillväxt och även i Sverige väntas drygt tio procents vinstökning under 2013. Det är väldigt höga siffror i skenet av makrodata och ledande indikatorer som inte alls pekar mot ett så starkt 2013", säger Henrik Lundin på Nordea.

Han förklarar att Nordea generellt är försiktigt kring cykliska sektorer såsom verkstad och energi.

"Vi anser att det är för tidigt att bli aggressiv. Vi gillar dock global it samt tror på amerikansk banksektor. I USA har finans ett lätt jämförelsekvartal då såväl Goldman Sachs som AIG hade mycket svaga tredje kvartal 2011 samt USA:s ekonomi ser stabilare ut, inte minst den amerikanska bostadsmarknaden. Utvecklingen på husmarknaden kan antas gynna lite mindre regionala banker samt försäkringsbolag. Däremot ser det mörkt ut för finanssektorn i Europa, med ett fåtal undantag såsom Sverige", säger han vidare.

Kvartalsrapporterna, inte minst i Europa och i Sverige, kommer dock att överskuggas av politiska händelser i USA (exempelvis presidentval) och i Europa (statsskuldskrisen).

"Lyckas USA inte komma överens om att förlänga skattelättnaderna riskerar landet skickas tillbaka till lågkonjunktur och det får konsekvenser på alla globala bolag. Och i Europa väntar alla på att Spanien ska slänga in handuken och be om finansiell hjälp av Europasamfundet, vilket i sin tur skulle ge klartecken för ECB att köpa spanska statspapper. Det här är två stora händelser som i dagsläget intresserar marknaden mer än kvartalsrapporterna", säger Henrik Lundin.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?