Annons

Räntor och valutor: <br />Spanska räntor på uppgång<br />

De europeiska marknadsräntorna i kärnländerna visar små rörelser på tisdagens morgonhandel, medan de i det krisande Spanien noterar betydande uppgångar. På valutamarknaden uppvisas små rörelser.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noteras 1 punkt högre till 1,49 procent i öppning, medan den svenska motsvarigheten är oförändrad på samma nivå som den tyska.

Samtidigt stiger räntorna i Spanien kraftigt, med 10-35 punkter, där tioårsräntan nu återigen noteras en bit över 6 procent.

SEB skriver i ett morgonbrev att Spanien sannolikt fortsätter att fördröja en ansökan för att nå en uppgörelse med fler frihetsgrader än vad tidigare länder har fått. För Spanien står ännu dörren till egen finansiering öppen och så länge räntorna hålls tillbaka genom ECB:s löfte att agera på andrahandsmarknaden så finns mer tid att spela på.

"Samtidigt verkar signalerna från Tyskland vara att en spansk ansökan gärna får dröja så länge det finns andra utvägar. Så länge mottagarland och givarland föredrar en lösning utan inblandning från ESM lär vi inte se röken av en sådan ansökan. Frågan är dock hur länge marknaderna nöjer sig med det?", skriver SEB.

Eurogruppen ökade pressen på Grekland vid mötet på måndagen och uppmanade landet att snarast bör stänga budgetgapet för 2013 och 2014 med trovärdiga åtgärder. Grekland måste också genomföra 38 "prior action" före EU-toppmötet den 18 oktober.

Innan euroländerna och IMF kan besluta om nästa delutbetalning av nödlånet på 31,2 miljarder euro måste Grekland och trojkan enas om revideringen av anpassningsprogrammet. Det måste ske de närmaste veckorna eftersom Greklands regering uppger att pengarna tar slut i november.

Ekonomikommissionär Olli Rehn sade att det är för tidigt att börja tala om att dela upp nästa delutbetalning i mindre delar för att tillåta den grekiska staten att betala de allra viktigaste utgifterna.

Vad gäller Spanien sade dock eurogruppen att budget och reformprogram är i linje med EU:s krav, men landet måste nu följa sina budgetmål och konsolideringsplanen.

"En preliminär bedömning från EU-kommissionen är att åtgärderna är i linje med de landspecifika rekommendationerna, och i vissa områden mer än så", sade Jean-Claude Juncker.

På måndagen sjösattes den permanenta räddningsfonden ESM, och kreditvärderingsinstitutet Moody's valde under måndagskvällen att sätta kreditbetyget AAA, men med negativa utsikter.

Moody's var även ute och gav en ny bedömning om Cyperns kreditvärdering. Betyget sänktes till B3 från Ba3, med fortsatt negativa utsikter.

IMF sänkte i sin höstprognos prognoserna över den globala tillväxten. 2012 väntas nu den globala tillväxten uppgå till 3,3 procent, medan den 2013 beräknas växa med 3,6 procent.

Enligt IMF har återhämtningen i den globala ekonomin drabbats av nya bakslag, och osäkerhet väger tungt mot utsikterna. Ett viktigt skäl är att åtgärderna i de utvecklade ekonomierna inte har lyckats återuppbygga förtroende för utsikterna på medellång sikt.

I Sverige publicerade HUI under morgonen sitt Stilindex som gav ett positivt utfall efter ett hittills skakigt år. Klädhandelns försäljning steg 4,8 procent i september, jämfört med samma månad året före. Skohandeln ökade samtidigt med 1,9 procent.

"September är tillsammans med oktober två viktiga månader för modehandeln. Oktober förra året var en svag försäljningsmånad varför det är rimligt att anta att vi kommer att få se plussiffror även för innevarande månad", sade Mikael Sandström, branschordförande i Svensk Handel Stil.

Monsterindex för september visade att antalet platsannonser på internet ökade i september jämfört med augusti, till en notering på 143 från tidigare 141. Jämfört med september 2011 var dock indexet ned från 149.

"Marknaden i Europa fortsätter vara osäker. Det är därför ingen överraskning att platsannonserna i Sverige minskar jämfört med för ett år sedan, de flesta marknader i Europa registrerar färre platsannonser. Det är däremot positivt att både IT- och utbildningsbranschen, såväl som revisions- och marknadsföringsbranschen i Sverige registrerar ökad efterfrågan på arbetskraft", sade Carl Silverstolpe, managing director på Monster Scandinavia, i en kommentar.

På valutamarknaden är dollarn i princip oförändrad på 1:298 från mot euron. Kronan är i sin tur oförändrad på 6:63 mot dollarn, och har stärkts 1 öre till 8:60 mot euron, jämfört med noteringarna vid stängning på måndagen.

"Den negativa korrelationen mellan aktiepriserna i USA och dollarn har fortsatt att vara väldigt hög. Vi räknar med att dollarn kommer att fortsätta att vara pressad om aktiepriserna fortsätter stiga", sade Junya Tanase, chefvalutastrateg vid JP Morgan till Reuters.

USD/SEK 6:6277 (6:6346) Statsobl 2y 0,66 (0,66)
EUR/SEK 8:6030 (8:6090) Statsobl 10y 1,49 (1,49)
EUR/USD 1:2978 (1:2976) Räntegap/ty 0 (1)
US obl 10y 1,70 (1,74) Tysk obl 10y 1,49 (1,48)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?