ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Allt fler har privat sjukförsäkring

  • Foto: Scanpix

Fler och fler har en privat sjukvårdsförsäkring, skriver Sydsvenskan. Mellan 2007 och 2011 är ökningen 58 procent, enligt branschstatistik.

I slutet på 2011 hade nästan en halv miljon svenskar en sådan försäkring, där tillgång ges till specialistvård via privata vårdgivare som försäkringsbolagen har avtal med.

"Våra försäkrade går inte före i kön, de går i en annan kö", säger Carin Gyris, chef för försäkringsbolaget If:s vårdplanering, till Sydsvenskan.

I slutet på 2011 hade nästan en halv miljon svenskar en sådan försäkring, där tillgång ges till specialistvård via privata vårdgivare som försäkringsbolagen har avtal med.

De flesta sjukvårdsförsäkringar, 80 procent, tecknas av arbetsgivaren och fungerar som en löneförmån för de anställda. För arbetsgivaren är vinsten att de anställda kan komma tillbaka till jobbet snabbare än annars.

Enligt försäkringsbranschens statistik har de helt individuellt tecknade sjukvårdsförsäkringarna minskat något under perioden medan gruppförsäkringarna, ofta initierade av facken, ökat.

Även andra försäkringar som sjukförsäkring, barnförsäkringar och inkomstförsäkringar blir allt vanligare.

Men varför och vilka som tecknar försäkringarna vet branschen inte i dag. Troligen speglar ökningen en oro för att samhällets skyddsnät inte riktigt räcker till.

Att teckna kompletterande försäkringar är, enligt Kristina Ström Olsson, analytiker på branschorganisationen Svensk Försäkring, mer accepterat i dag och gäller inte bara nyckelpersoner på företagen utan oftare alla anställda.

"Jag hoppas vi kan få igång en utvärdering så att vi kan få svar på hur det ser ut egentligen. I vilka branscher är det vanligast, i vilka yrken och hur ser det ut i olika delar av Sverige."

Den informationen kommer att vara viktig, säger hon, särskilt framöver när pressen ökar på sjukvården och äldreomsorgen.

Inom TCO finns ett par fackförbund som erbjuder sjukvårdsförsäkringar till sina medlemmar. Lärarförbundet är ett, och även Unionen erbjuder det till de medlemmar som är egenföretagare.

"Egenföretagare har det behovet, för dem kan är det viktigt att få vård snabbt", säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.

Men det är just inom vissa grupper som behovet finns, påpekar han. Långt ifrån alla lärare har tecknat sjukvårdsförsäkring.

"Min bedömning är att intresset bland vanligt folk inte är särskilt stort. Den offentliga vården är fortfarande så pass tillgänglig och bra att den fyller behovet för de flesta i samhället."

Dessutom finns en oro för vad sjukvårdsförsäkringen kan leda till för typ av vård i samhället, enligt Roger Mörtvik.

"Det finns inget stort motstånd mot att köpa sjukvård, men det finns ett motstånd mot att köpa sig vård före andra."

Enligt Roger Mörtvik är det i stället hos fackförbund och arbetsgivare som intresset för sjukvårdsförsäkringar är störst. När det gäller arbetsgivare kan det beror på att många företag är väldigt slimmade, tror han.

"De har helt enkelt inte råd att låta nyckelpersoner gå sjuka länge."

För facken handlar det om att ge en bra medlemsförmån.

"Risken är att det blir en konkurrensnackdel att inte ha det. Den utvecklingen har vi sett när det gäller inkomstförsäkringar."

Tyck till