Annons

USA-börser: Teknikbolag&nbsp; <br />pressade kurserna<br />

USA-börserna var i negativt territorium under hela måndagen efter att världsbanken sänkt tillväxtutsikterna för Kina. Återigen utgjorde teknikbolagen största sänket där Apple bidrog till nedgångarna.

Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,2 procent till 13.584 medan det bredare S&P 500 sjönk 0,4 procent till 1.456. Tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,8 procent till 3.112. Omsättningen på New York Stock Exchange var 460 miljoner aktier, och 1,2 miljarder aktier på Nasdaq.

Sektorsvis tappade teknikbolagen mest i det breda indexet, där sektorn som helhet var ned 1,1 procent. Även telekombolagen gick svagt och var ned 0,7 procent. Enda sektorer på plussidan var olje- och gasbolagen samt kraftbolagen som båda steg 0,1 procent.

Världsbanken har sänkt sin prognos för tillväxten i Östasien då den ser risker för att inbromsningen i Kina kan bli värre och längre än väntat. Banken tror inte på något stort finanspolitiskt stimulanspaket eftersom beslutsfattarna centralt är oroade över stigande fastighetspriser och kapitalinflöden.

Under måndagens eftermiddag höll eurogruppens finansministrar möte i Luxemburg för att diskutera skuldkrisen och bankunionen.

"Fokus har återgått till skuldkrisens Europa. Vi är nu inne i en period där investerare är allt mindre entusiastiska när de inser att världens problem inte är borta", sade Bruce McCain, chefsinvesteringsstrateg på KeyCorp till Bloomberg News.

Bland teknikbolagen föll Apple 2,2 procent. Facebook tappade 2,4 procent efter att BTIG sänkt rekommendationen till sälj, från tidigare neutral.

I övrigt i tekniksektorn tappade Hewlett-Packard 1,8 procent och Intel 0,8 procent. Av telekombolagen var Verizon ned 1,0 procent och AT&T 0,5 procent.

Lastbilstillverkaren Navistar steg 7,6 procent efter att bolaget valt in två nya medlemmar till styrelsen.

Läkemedelsbolaget Eli Lilly visade framsteg i en Alzheimersstudie och aktien steg 5,3 procent.

Längst ned i storbolagsindexet återfanns byggvaruhuskedjan Home Depot som tappade 2,1 procent. I andra änden var hälsoförsäkringsbolaget United Health som steg 0,8 procent.

Aluminiumproducenten Alcoa som under tisdagen på sedvanligt manér inleder rapportsäsongen steg 0,3 procent.

Inför stundande rapportsäsong sade Mark Luschini, chefsinvesterarstrateg på Janney Montgomery Scott till Marketwatch:

"Jag tror inte att resultatet kommer att skilja sig mer än 3-5 procent mot vad företagen tidigare gått ut med. Förväntningarna har successivt sänkts så det betyder att bolagen har en ganska låg ribba att ta sig över"

Obligationsmarknaden i USA var stängd på grund av helgdag, vilket även bidrog till lägre handelsvolymer än normalt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?