Annons

Stockholmsbörsen: &nbsp; <br />Tung start på veckan<br />

Stockholmsbörsen föll i likhet med de ledande europeiska handelsplatserna tillbaka på måndagen.

"Det är en oro inför rapportsäsongen med cykliskt i botten. Det som är lite mer konjunkturstabilt håller emot. Bankerna håller också emot rätt så bra, med undantag för Nordea som fortfarande tyngs av ryktena om en statlig utförsäljning - rätt eller fel", säger Lars Söderfjell, aktiestrateg på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30 stängde 1,2 procent lägre till 1.079,9. Börsomsättningen uppgick till 7,1 miljarder kronor.

Råvarurelaterade SSAB A och Boliden tappade mest mark inom OMXS30 med nedgångar på 3,0 och 2,5 procent.

Världsbanken har sänkt sin prognos för tillväxten i Östasien då den ser risker för att inbromsningen i Kina kan bli värre och längre än väntat. Banken tror inte på något stort finanspolitiskt stimulanspaket eftersom beslutsfattarna centralt är oroade över stigande fastighetspriser och kapitalinflöden. Trots detta räknar Världsbanken med en återhämtning 2013, efter tidigare genomförda penningpolitiska lättnader och ökade statliga investeringar. Risken för en hårdlandning bedöms dessutom fortsatt som liten.

Inom verkstad tappade Atlas Copco A, Scania, Volvo och Sandvik samtliga mellan 1,4 och 1,6 procent.

Nordea utgjorde förloraren bland storbankerna med en nedgång på 1,9 procent. SEB, Handelsbanken och Swedbank handlades ned mellan 0,5 och 1,0 procent.

Bland börsens mer defensiva aktier begränsades nedgången för Astrazeneca och Tele2 till 0,6 och 0,7 procent.

Indextunga Ericsson handlades ned 0,7 procent medan på senare tid mer volatila Nokia steg 0,4 procent.

Wall Street Journal skrev på måndagen att en utredning genomförd av House Intelligence Committee kommit fram till att Ericssons kinesiska konkurrenter Huawei och ZTE utgör en nationell säkerhetsrisk för USA då deras utrustning skulle kunna användas för att spionera på amerikaner.

H&M, som toppade omsättningslistan, var ned 1,1 procent. Barclays har sänkt H&M till jämvikt, från tidigare övervikt.

Credit Suisse har sänkt sin rekommendation till neutral från outperform för Stora Enso, men höjt Holmen till neutral från underperform. Stora sjönk 1,9 procent medan Holmen adderade 0,4 procent.

Africa Oil avancerade 4,3 procent under hög omsättning i Stockholm. Såväl Morgan Stanley som Pareto Öhman har stärkts i sin tro på borrningsframgångar efter en fältresa och presentationer från Africa Oil.

Den permanenta stabilitetsfonden ESM har sitt första styrelsemöte på måndagen. På kvällen har eurogruppen möte, ett avstamp inför EU-toppmötet den 18-19 oktober.

Swedbanks makroanalytiker Anna Felländer pekar ut banköversyn samt Tobinskatt som två intressanta punkter vid finansministermötet. Däremot räknar hon inte med några beslut kring Spanien/Grekland/Cypern vid detta möte utan tidigast vid kommande EU-toppmöte. Utvecklingen i Spanien och den sociala oro som råder i landet oroar dock.

"Bland annat spökar Katalonien, som är trött på att betala 5-10 procent av BNP (i regionen) i utjämningsskatt. Premiärminister Mariano Rajoy försöker att släta över denna problematik, men problemen med landets regioner kan tänkas blossa upp än mer framöver", säger Anna Felländer.

Efter USA-börsernas stängning på tisdagen inleder, på sedvanligt manér, Alcoa rapportsäsongen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från BlåkläderAnnons

E-handeln som sparar både tid och pengar

Att upphandla arbetskläder måste gå snabbt och kräver hög leveranssäkerhet. Genom en skräddarsydd webbshop har Blåkläder kunnat hjälpa sina kunder nå ökad lönsamhet genom fler fakturerade timmar.

Läs mer om fördelarna med en skräddarsydd webbshop för arbetskläder! 

Många företag upplever samma problem när det gäller mindre inköp: medarbetare lämnar jobbet under arbetstid för att fylla på med rätt komponenter, verktyg eller reservdelar. Hade behovet upptäckts tidigare hade många timmar kunnat sparas. 

Allt fler bolag inom exempelvis bygg och anläggning vill därför hellre se att deras medarbetare gör avrop direkt i ett inköpssystem. 

Detsamma gäller för arbetskläder, med en inköpsprocess som kan vara relativt tidskrävande. Blåkläder har därför adresserat behovet genom att erbjuda sina avtalskunder en skräddarsydd webbshoplösning. 

Genom att logga in på sina specifika sidor kan köparen se ett begränsat utbud. Kvar i nätbutiken finns bara de plagg som uppfyller företagets egna krav. Blåkläders Sverigechef Peter Mönhage förklarar:

– Vissa av våra kunder har tydliga riktlinjer när det gäller exempelvis flamsäkra plagg och varselkläder. När vi skräddarsyr webbshopen blir det en garanti för säkerhet och enhetlighet, att man inte ska kunna beställa fel produkter av misstag. 

Måtten finns redan i systemet

Även information om logotyper och företagsfärger byggs in i butiken. Som enskild medarbetare kan du till och med lagra dina storlekar för extra smidiga inköp i framtiden. 

– Varje anställd får sin kundprofil, och måtten anges antingen genom måttabeller eller fysisk provning. Sen är det väldigt enkelt att göra avrop i systemet eftersom du vet att du får rätt saker i rätt storlek. Allting packas i Sverige, och du kan till och med vara säker på att paketet går direkt till dig på din avdelning istället för att hamna på en lastkaj någonstans. 

Vinsterna med anpassningen är på sikt tydliga. Ett bolag med 10 000 anställda som var och en lägger två timmar per år på att åka till olika butiker för att prova sig fram – redan där blir det mycket debiterbar tid som försvinner utan att någon reflekterar över det. I systemet är det dessutom enkelt att spara kostnader genom att sätta en budget för varje medarbetare. Kostnaderna kan därför kontrolleras både på verksamhets-, avdelnings- och medarbetarnivå. Sedan är det enkelt att följa upp alla inköp med ett flexibelt attestflöde som förenklar administrationen.

Helhetslösning i samma paket

Tillsammans med sina partners kan Blåkläder även komplettera sitt utbud av skydds- och arbetskläder genom att erbjuda även exempelvis hörselkåpor, skor och hjälmar i samma webbshop. 

Peter Mönhage poängterar att webbutvecklingen inte innebär att återförsäljarna åsidosätts. 

– Återförsäljarna är förstås oerhört viktiga för att kunna ge kunderna extra service när det behövs. Tvärtom kan de ta en större lokal roll än tidigare. 

Byggjätten Peab är en av de kunder som var först ut med att implementera Blåkläders webbshop och kommunicera den internt. Rasmus Risberg är Category Purchase Manager på PEAB. 

– Med Blåkläders webblösning blir leveranserna effektiva och genom korrekta beställningar får vi minskade kostnader. 

Men det viktigaste, menar han, är tidsbesparingarna det hela innebär. 

– Det bästa är att medarbetarna själva kan beställa sina arbetskläder när de vill utan att behöva resa till butik. Den tiden vi sparar på detta kan vi istället använda för att öka våra intäkter i form av fakturerade timmar, avslutar Rasmus Risberg.

Behöver ditt företag ta kontroll över inköp av arbetskläder? Läs mer här! 

 

Mer från Blåkläder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blåkläder och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?