Annons

Råvaror: <br />Skuldkrisen pressar priserna<br />

Priserna på råvaror noterade breda nedgångar på måndagens förmiddagshandel, tyngda av ett allmänt dämpat riskklimat med fokus på den europeiska skuldkrisen i Europa och ekonomiska inbromsningen i Kina.

På råoljemarknaden noterades priset på Brent-olja på 110,42 dollar per fat, ned 0,60 dollar jämfört med stängningstid på fredagen. WTI-oljan visade samtidigt en nedgång med 1,08 dollar till 88,80 dollar per fat.

En försvagning av euron mot dollarn har också bidragit till att pressa råvarupriserna.

"Oro för Europa och avmattning i Kina håller tillbaka samtidgit som oroligheter vid gränsen mellan Syrien och Turkiet i kombination med ökad premie för Brent (förseningar i Nordsjön) ger stöd till priserna", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Prisskillnaden mellan Brent och WTI har stigit de senaste handelsdagarna, sedan det har blivit allt mer tydligt att en hel del leveranser i oktober från Nordsjön blivit försenade.

Oro över tillväxten i Kina fortsätter att sätta spår. Världsbanken sänkte i en rapport sin prognos för tillväxten i Östasien och ser risker för att inbromsningen i Kina kan bli värre och längre än väntat.

"Kinas inbromsning i år har varit betydande och vissa fruktar att den fortfarande kan accelerera", skrev Världsbanken.

Kinas BNP-tillväxt väntas uppgå till 7,7 procent i år, nedreviderat från 8,2 procent i den senaste prognosen i maj. För 2013 sänks prognosen till 8,1 procent från tidigare 8,6 procent.

Enligt Världsbanken kan ambitiösa investeringsplaner från lokala myndigheter leda till att de får problem med finansieringen. Banken tror inte på något stort finanspolitiskt stimulanspaket eftersom beslutsfattarna centralt är oroade över stigande fastighetspriser och kapitalinflöden.

Samtidigt fortsätter spänningarna mellan Turkiet och Syrien, sedan syriska trupper i söndags återigen skjutit granatpjäser över gränsen, denna gång utan att träffa något mål.

Enligt iranska Press TV sade Turkiets premiärminister att "du hela tiden måste vara redo för krig om det blir nödvändigt". Han försäkrade dock att landet inte vill ha krig, men varnade Syrien för att testa deras beslutsamhet.

På basmetallmarknaden pekade priskurvorna mot lägre nivåer. Tremånadersterminen för koppar tappade drygt 131 dollar per ton till 8.165, medan zinken var ned 32 dollar till 2.042.

Statistik från Tyskland visade under morgonen att landets export oväntat steg i augusti, med 2,4 procent. Förväntningarna låg på en nedgång om 0,6 procent. Handelsöverskottet noterades till 16,3 miljarder euro, väntat här var 15,2 miljarder.

Bland ädelmetallerna visade guldpriset en nedgång på knappt 11 dollar till 1.770 dollar per uns, medan silvret sjönk 0:59 dollar till 34:93.

På måndagen håller EU:s finansministrar möte i Luxemburg, medan Tysklands förbundskansler Angela Merkel besöker Grekland på tisdag för första gången sedan inledningen av krisen.

"Alla tillgångsklasser fokuserar nu på kvantitativa lättnader från de stora centralbankerna och guldet är inget undantag, och beter sig därmed mer som en risktillgång och mindre som ett safe-haven. Det kan ta flera försök för guldet innan det bryter 1.800 dollar, en viktig teknisk motståndsnivå", sade Stefan Graber, analytiker vid Credit Suisse Group till Bloomberg News.

Investeringar i börshandlade fonder uppbackade av guld har samtidigt fortsatt att stiga. I fredags ökade innehaven med 4,1 ton, eller 0,2 procent, till rekordhöga 2.569,6 ton.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?