Annons

Räntor och valutor: Euron tappar<br />

Amerikanska marknadsräntor steg ytterligare ett par punkter på fredagskvällen, efter den oväntade nedgången i arbetslösheten i sysselsättningsrapporten för september. Det sker ingen asiatisk handel på grund av att Japan håller helgstängt.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan har sedan fredagens svenska stängning stigit 2 punkter till 1,74 procent.

Glädjen över jobbrapporten mattades efter svensk stängning och USA-börserna stängde oregelbundet. Klimatet i den asiatiska handeln är lite småsurt, vilket bland annat hänförs till pessimism inför kommande rapportsäsong. Börserna sjunker Asien över och euron har åter försvagats under 1,30 mot dollarn.

Blickarna vänds nu bland annat mot eurogruppsmöte till kvällen och statistik över tysk industriproduktion och export i augusti. Dessutom håller den permanenta stabilitetsfonden ESM sitt första styrelsemöte.

Eurogruppen ska besluta att ge Portugal nästa utbetalning av sitt nödlån. Vare sig Grekland, Spanien eller Cypern har kommit tillräckligt långt för att eurogruppen ska kunna diskutera stödprogram för dessa länder. Inte heller för Grekland kommer några beslut att fattas.

I Kina steg HSBC:s inköpschefsindex för tjänstesektorn till 54,3 i september från 52,0 i augusti, vilket var den högsta noteringen sedan i maj.

Qu Hongbin, HSBC:s chefekonom för Kina, sa i en kommentar att uppgången troligen är en indikation på en gradvis förbättring av den inhemska efterfrågan i Kina efter tidigare lättnader och inför förra veckans ledigheter. För att få en "meningsfull vändning" krävs ytterligare lättnader, enligt HSBC-ekonomen.

I sin senaste rapport om Östasien sänker Världsbanken sin prognos för tillväxten i såväl Kina som för hela regionen.

"Kinas inbromsning i år har varit betydande och vissa fruktar att den fortfarande kan accelerera", skrev Världsbanken.

Kinas BNP-tillväxt väntas uppgå till 7,7 procent i år, nedreviderat från 8,2 procent i den senaste prognosen i maj. För 2013 sänks prognosen till 8,1 procent från tidigare 8,6 procent.

Banken tror inte på något stort finanspolitiskt stimulanspaket eftersom beslutsfattarna centralt är oroade över stigande fastighetspriser och kapitalinflöden. Trots detta räknar alltså Världsbanken med en återhämtning 2013, efter tidigare genomförda penningpolitiska lättnader och ökade statliga investeringar. Risken för en hårdlandning bedöms som fortsatt liten.

För hela Östasien räknar Världsbanken med en tillväxt på 7,2 procent i år och 7,6 procent 2013, nedreviderat från 7,6 respektive 8,0 procent.

På valutamarknaden har euron försvagats till 1,299 mot dollarn från 1,306 vid fredagens svenska stängning. Mot yenen har dollarn tappat lite.

Den svenska kronan har under helgen försvagats mot framför allt dollarn men även något öre mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?