ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Löfven har rätt om  "siffertrixandet"

  • Foto: Hanna Wemmenhag
Statistiken ger S-ledaren Stefan Löfven rätt i anklagelsen att regeringen trixat med siffrorna. Statsministern hade fel när han i våras sa att sysselsättningen ökat med 300.000 personer under allianspartiernas tid vid makten. Siffran 200.000 som Fredrik Reinfeldt tog upp på söndagen är mer korrekt.

”Nu är det siffertrixaren Reinfeldt i gång igen”, replikerade Löfven mot statsministern vid söndagens partiledardebatt i SVT.

Han syftade på Reinfeldts uttalande vid partiledardebatten i maj, om att sysselsättningen ökat med 300.000 personer sedan den borgerliga alliansen tog makten.

En korrekt siffra är 187.000 fler sysselsatta i senaste mätningen (augusti 2012), jämfört med när allianspartierna tog över makten (oktober 2006).

Att Reinfeldt sa fel i maj gör inte saken bättre. I maj var Alliansens jobbfacit sämre än nu, nämligen 146.000 personer (sysselsättningsökning under perioden oktober 2012-maj 2012). Alltså inte ens hälften av de 300.000 personer statsministern då gjorde gällande.  Samtliga siffror ovan är Statistiska centralbyråns: sysselsättning i åldergruppen 15-74 år, säsongsrensat.

Stefan Löfven ville på samma grunder vifta bort oron för att jobb hotas med Socialdemokraterna förslag att ta bort sänkningen av krogmomsen och den sänkta arbetsgivaravgiften för att anställa unga.

Regeringen kan inte visa att skattelättnaderna har gett önskat resultat, menade Löfven. Han tog upp några kritiska rapporter mot regeringens åtgärder, men inte den från Svenskt Näringsliv som i förra veckan hävdade att Socialdemokraternas slopande av ungdomsrabatt i arbetsgivaravgiften skulle radera 30.000 jobb.

”Ni kommer hela tiden med nya siffror. Ni är bra på siffertrixande men faktum är att detta ger inga jobb”, sa S-ledaren.

Han riktade även anklagelser mot finansminister Anders Borg, som i en intervju med Sveriges Radio sagt att 30.000 jobb hotas om a-kassan höjs.

”Han är en till som är bra på siffror. Oavsett hur mycket man höjer så skulle det bli 30.000 färre jobb”, sa Löfven om Borg.

Forskningen ger starkt stöd för att höjd a-kassa ökar arbetslösheten, skrev professor Lars Calmfors, ekonomiprofessor och tidigare ordförande vid regeringens finanspolitiska råd, i februari i ett inlägg i Dagens Nyheter. Men exakt hur sambandet ser ut är svårt att räkna på.

Tyck till