Annons

Stockholmsbörsen: Jobbsiffror gav extra injektion<br />

Stockholmsbörsen tickade successivt på uppåt under fredagens handel. Liksom i övriga Europa fick index en extra injektion av eftermiddagens USA-jobbrapport, där arbetslösheten noterades under 8 procentstrecket.

Stockholmsbörsens OMXS30 stängde 1,0 procent högre till 1.093,5. Börsomsättningen uppgick till 10,6 miljarder kronor.

"Börsen har varit lite avvaktande de senaste två veckorna, men under de senaste dagarna har det varit mer "risk på" igen. Det är ett mer positivt sentiment som nu eldades på av bra sysselsättning och lägre arbetslöshet i USA. Det var också en väldigt bra upprevidering för augusti", sade Magnus Dagel, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 114.000 personer i september. Arbetslösheten var 7,8 procent, jämfört med 8,1 procent i augusti. Analytikerna hade räknade med att sysselsättningen skulle ha ökat med 115.000 personer jämfört med månaden före, och en arbetslöshet på 8,2 procent, enligt Bloomberg News sammanställning.

I augusti steg sysselsättningen med reviderade 142.000 (+96.000) och julisiffran reviderades till 181.000 (+141.000).

Enligt Adam Krueger, ordförande i Vita husets råd av ekonomiska rådgivare, visar den sjunkande arbetslösheten i septemberrapporten att ekonomin fortsätter att återhämta sig.

I Europa noterades DAX, CAC och Euro Stoxx 1,3 till 1,8 procent högre, inte minst med stöd av cykliska sektorer.

I Stockholm tillhörde bank och verkstad sektorerna som gav stöd till index. Även lastvagnar och gruvor gick starkt.

Bland storbankerna tog SEB täten med en uppgång på 2,7 procent till 57,35 kronor, följt av Swedbank, upp 1,7 procent.

Handelsbanken Capital Markets har höjt rekommendationen för SEB till köp och justerat upp riktkursen till 66 kronor.

I verkstaden ledde SKF uppgångarna, +3,4 procent. Alfa Laval och Sandvik steg 3,0 och 2,3 procent.

Atlas Copco stängde 1,4 procent högre. Bernstein har sänkt sin rekommendation för aktien till market perform.

Lundin Petroleum tappade 0,6 procent. Licens 533 i Salinas-prospektet i Barents Hav, där Lundin äger 20 procent, visade sig inte vara kommersiellt utvinningsbar.

Inom Lundinsfären rusade Rusforest 23 procent medan Shamaran tickade upp knappa 6 procent.

För Shamarans del hänvisade Nyhetsbyrån Direkt till att utländska nyhetsbyråer rapporterat om att ett utkast till en komplett irakisk oljelag är att vänta inom kort.

I den negativa vågskålen återfanns bland annat MTG, Astra Zeneca och Getinge. Samtliga dessa aktier mötte negativa förändringar från mäklarhus i fredagens analysflöde.

MTG:s B-aktie tappade 1,8 procent medan Getinge och Astra Zeneca stängde svagt ned. Vidare var Autoliv 0,1 procent lägre efter en sänkt rekommendation till sälj från UBS.

SAS lyfte 7,5 procent sedan det rapporterat trafiksiffror för september som var klart bättre än väntat med en ökning av den totala passagerartrafiken på 8,3 procent.

Fingerprint stängde knappt 15 procent upp på 7,10 kronor på nyheten att bolagets vd ökat innehavet med 240.000 aktier.

Endomines backade 5,2 procent sedan bolaget redovisat produktionssiffror för tredje kvartalet. Guldproduktionen i Pampalogruvan stannade på 176 kilo, belastat av elavbrott och modifieringar i anläggningen för en kapacitetsutökning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?