Annons

Räntor och valutor: Euron sjunker<br />

Europeiska marknadsräntor noterar fortsatt endast mindre rörelser på torsdagsförmiddagen, med en liten nedåttendens för långa tyska räntor, inför räntebesked från ECB. Euron vänder samtidigt något nedåt efter en förstärkning i morgonhandeln.

Spanska obligationsräntor steg något på förmiddagen inför en auktion av statsobligationer för totalt upp till 4 miljarder euro, trenden bröts dock strax innan auktionsresultatet presenterades.

Auktionsresultatet visade att Spanien kunde ta in 3,99 miljarder euro i tre olika löptider. Räntan på en treårig obligation, 3,956 procent, blev något högre än i motsvarande auktion i september, 3,845, men bid/cover blev högre nu än i september.

Räntan på en tvåårig obligation sattes till 3,282 procent medan räntan på en femårig obligation sattes till 4,766 procent, i båda fallen betydligt lägre än vid föregående motsvarande auktioner i juli.

Bloomberg News noterar analytikerkommentarer som talar om att räntenivåerna i auktionen blev något högre än väntat, men de ser å andra sidan positivt på att budgivningen nu var större än tidigare.

Frankrike sålde också obligationer i tre löptider för totalt 7,97 miljarder euro på torsdagsförmiddagen, nära övre delen i det annonserade intervallet 7-8 miljarder euro. Franska långräntor sjönk något efter auktionen.

Marknadsaktörer avvaktar nu främst räntebeskeden från Bank of England och ECB, följt av den sedvanliga presskonferensen med ECB-chefen Mario Draghi. Denna gång håller ECB-rådet möte i Ljubljana, Slovenien.

Europeiska centralbanken väntas hålla kvar sin styrränta på 0,75 procent vid dagens möte, förväntningarna har svängt och nästa sänkning till 0,50 procent väntas nu först i december.

Vid förra rådsmötet beslutade ECB om obegränsade obligationsköp i det nya programmet OMT, vilket mottogs väl av finansmarknaderna. Nu hoppas marknadsaktörer på att Mario Draghi ska ge lite ytterligare information om OMT-programmet vid eftermiddagens presskonferens.

"Det är vissa som hoppas att vi kan få lite klargörande om vad ECB menar med konditionaliteten i sitt obligationsköpprogram", sade Lutz Karpowitz, senior valutastrateg vid Commerzbank i Frankfurt, till Bloomberg News.

Han befarar dock att marknaden kan bli besviken på eftermiddagens besked från ECB-chefen, "den här återhämtningen vi ser i euron kanske inte blir långvarig".

Det finns heller inte några förväntningar om att Bank of England ska ändra sina styrräntor vid dagens möte. BOE:s senaste tillgångsköpsprogram, en utökning med 50 miljarder pund som beslutades i juli, närmar sig sitt slut, och inför novembermötet blir frågan om policykommittén kan enas i frågan om den brittiska ekonomin behöver nya stimulanser eller inte.

Svenska statsobligationsräntor stiger marginellt i kortare löptider i förmiddagens handel, efter nedgångar tidigare i veckan. Kronan handlas samtidigt något oregelbundet mot euron, runt onsdagens svenska stängningsnivåer.

Den svenska torsdagsagendan är tunn, men finansminister Anders Borg ska svara på frågor i riksdagens frågestund i eftermiddag.

På eftermiddagens USA-agenda märks Challengers varselstatistik för september, klockan 13.30, veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, industriorder för augusti, klockan 16.00.

Antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha stigit till 370.000 förra veckan, från preliminära 359.000 veckan före, medan orderingången till industrin väntas ha sjunkit med 5,9 procent i augusti, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Dessutom publiceras protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte, den 12-14 september, då centralbanken lanserade QE3.

Goldmans Sachs USA-ekonom Jan Hatzius skriver i ett kundbrev att trots Feds aggressiva lättnader vid förra månadens möte och lite bättre ekonomisk statistik den här veckan ligger riskerna mot deras prognos om en BNP-tillväxt på 1,5-2,0 procent till mitten på 2013 på nedsidan.

För det första har statistiken sammantaget varit något av en besvikelse trots de senaste positiva överraskningarna för nyanmälda arbetslösa, ISM och bilförsäljning.

För det andra har de blivit mer oroade över storleken på det fiskala stupet (fiscal cliff), eftersom vare sig demokraterna eller republikanerna verkar villiga att ge efter när det gäller Bush skattesänkningar för höginkomsttagare som löper ut vid årsskiftet.

"Detta har ökat risken, åtminstone på kort sikt, för ett tillfälligt genomslag för alla delar i 'stupet', liksom ett permanent slut på skattesänkningarna för de högsta inkomsterna och/eller tillgången på nödbidrag för arbetslösa", skriver Jan Hatzius.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?