Annons

Räntor &amp; valutor: Kronan något starkare<br />

Tyska statspappersräntor steg något i eftermiddagens handel, efter en mindre nedgång på förmiddagen. Euron närmade sig samtidigt 1:30 mot dollarn efter en förstärkning i spåren på torsdagen centralbanksbesked.

Bank of England meddelade som väntat att den lämnar styrräntan oförändrad på 0,50 procent och att tillgångsköpsprogrammet om totalt 375 miljarder pund fortsätter enligt tidigare plan.

Centralbanken räknar med att det tar ytterligare en månad att avsluta det pågående köpprogrammet. Frågan är nu om den penningpolitiska kommittén kommer att se på behovet av eventuella nya stimulanser i november, när köpprogrammet har avslutats.

ECB meddelade också att styrräntorna lämnades oförändrade efter torsdagens rådsmöte. Enligt Bloomberg News enkät räknade 48 av 52 tillfrågade bedömare med oförändrad ränta medan fyra trodde att refiräntan skulle sänkas 25 punkter, till 0,50 procent.

Vid presskonferensen efter räntebeskedet sade ECB-chefen Mario Draghi att tillväxten i euroområdet väntas förbli svag, finansoro och osäkerhet tynger sentimentet och riskerna mot utsikterna väger över mot nedsidan.

Han sade dock att det obligationsköpprogram som ECB beslutade om i september (OMT) har bidragit till att minska spänningarna de senaste veckorna. ECB är redo att starta OMT-programmet, men det förutsätter att regeringarna först vidtar åtgärder som uppfyller villkoren.

Villkoren för OMT-programmet är enligt ECB-chefen avgörande, dels för att minska risken för "moral hazard" hos regeringarna, dels för att skydda ECB:s oberoende.

ECB-chefen sade vidare att euroländerna fortsätter att göra framsteg med konsolideringsåtgärderna, och de krisdrabbade länderna visar också tecken på framsteg när det gäller anpassningen av enhetsarbetskostnaderna.

"Det är mycket viktigt att dessa åtgärder bibehålls", sade han.

Vid frågestunden efter inledningsanförandet sade Mario Draghi att ECB-rådet inte diskuterat någon räntesänkning vid torsdagens möte, ett enhälligt råd står bakom beslutet att lämna refiräntan oförändrad på 0,75 procent.

Han upprepade också att ECB inte kan acceptera någon nedskrivning av centralbankens innehav av grekiska statsobligationer. Det skulle motsvara "monetär finansiering" vilket är förbjudet i EU-fördraget.

Beträffande Grekland uppgav lokal media på onsdagskvällen att den grekiska regeringen och trojkan av långivare (EU/IMF/ECB) är oeniga om besparingsåtgärder på 2,5 miljarder euro för 2013. Trojkan vill se större sänkningar av löner och pensioner.

I Spanien sade centralbankschefen Luis Maria Linde inför parlamentet på torsdagen att makroekonomisk data tyder på att Spanien riskerar att missa underskottsmålet som satts upp för 2012.

Han sade att regeringen borde överväga ytterligare åtgärder för att möta underskottsmålen, och att den borde lägga en rimlig prognos över skatteintäkterna. Budgeten för 2013 bedöms som trovärdig men regeringens tillväxtprognos är "optimistisk", enligt centralbankschefen.

Luis Maria Linde sade också att villkoren för ett eventuellt spanskt stödpaket skulle bli "hanterbara", och de skulle inte inkludera några "signifikanta nedskärningar av budgetutgifterna".

Spanien sålde statsobligationer i tre olika löptider för avsedda 4 miljarder euro, och även om räntenivåerna blev något högre än förväntat var analytiker nöjda med efterfrågan i auktionerna. Spanska räntor steg på förmiddagen före obligationsauktionerna, men mycket av uppgången gröptes ur senare.

Svenska statsobligationsräntor steg 1-2 punkter på torsdagen, i stort sett i linje med tyska räntor. Tioårsräntan steg 1 punkt, till 1,47 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten var oförändrat på 1 punkt.

Kronan tappade ytterligare något mot euron under natten till torsdagen men återhämtade sig senare i den europeiska handeln och stärktes något inför svensk stängning. Vid stängning noterades euron till 8:60, 2 öre lägre än på onsdagen, medan dollarn hade försvagats drygt 5 öre, till 6:62. TCW-index sjönk till 119,41 (119,87).

Statistik från USA visade att antalet nyanmälda arbetslösa steg till 367.000 personer förra veckan, något lägre än väntade 370.000, men samtidigt reviderades föregående veckas statistik upp till 363.000, från 359.000 tidigare.

Orderingången till den amerikanska industrin sjönk 5,2 procent i augusti, väntat -5,9 procent. Det var som väntat kraftiga fall i kategorierna transport och försvar i augusti, exklusive dessa poster steg orderingången 1,1 procent.

Amerikanska statspappersräntor sjönk något efter den svenska marknadens stängning på onsdagen men vände tillbaka uppåt på torsdagen. Vid den svenska marknadens stängning på torsdagen noterades tioårsräntan till 1,64 procent, oförändrat jämfört med vid samma tid på onsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?