Annons

Europabörser: Uppgång kom av sig<br />

Europabörserna öppnade uppåt i väntan på dagens centralbanksbesked. Index drevs upp av bankerna medan oljebolagen tyngde. Efter den initiala uppgången vände det nedåt och de stora indexen handlades före lunch strax under nollan.

De ledande amerikanska börsindexen steg under gårdagens handel efter att både en amerikansk arbetsmarknadsrapport och inköpschefsindex för tjänstersektorn kommit in över förväntan.

Även i Asien slutade indexen i positivt territorium med störst uppgång i Japan där biltillverkarna drog.

Under dagen kommer en del viktiga besked. Bank of England är först ut klockan 13.00 följt av ECB vid 13.45. ECB-ordförande Mario Draghi lämnar som vanligt mer detaljer vid en presskonferens klockan 14.30.

Analytikerna räknar dock inte med några räntesänkningar när Europeiska centralbanken och Bank of England presenterar sina penningpolitiska besked.

"ECB gav vid det förra mötet i september ingen tydlig indikation på ytterligare lättnader men vi anser i linje med konsensus att det finns utrymme för en sista räntesänkning under det fjärde kvartalet", uppger SEB-ekonomen Carl Hammer i ett marknadsbrev.

Den grekiska regeringen och trojkan är oense om besparingsåtgärder på 2,5 miljarder euro som kommer att behöva genomföras 2013. Enligt Bloomberg News vill trojkan att Grekland inför mer omfattande sänkningar av löner och pensioner.

EU-landet Polen vill bli medlem i valutaunionen EMU när läget har stabiliserats och när EMU har reformerats, enligt Polens finansminister Jacek Rostowski.
"Vi är inte intresserade av att gå med i en eurozon som senare kanske skulle kollapsa", säger Jacek Rostowski i en intervju med Financial Times.

Risken för ett katastrofscenario har dock minskat med anledning av Europeiska centralbankens nya obligationsköpsprogram, anser finansministern.

I London bidrog bankerna till att initialt driva upp index. Royal bank of Scotland gick fram 1 procent, medan HSBC klättrade 0,3 procent men förvaltaren Schroders tappade 0,5 procent efter en nedgradering till sälj från neutral av UBS.

Spanska telefonbolaget Telefonica, vars nettoskuld är större än marknadsvärdet, planerar att minska sin flotta av privata jetplan som ett led i ett försök att minska kostnaderna, säger två personer med insyn i ärendet. Kursen har tappat 0,2 procent.

Franska aktier rörde sig åt olika håll då bankerna höll sig kring nollan och oljegruppen Total tappade 1,1 procent medan livsstilsgruppen LVHM klev fram med 0,4 procent. Även brittiska oljebolag viktade nedåt, BG Group retirerade 1,4 procent medan BP föll 1,8 procent i sällskap med Royal Dutch Shell som halkade ned 1 procent.

Nobel Biocare rasade 7,5 procent efter att de rapporterat en fortsatt nedgång på den japanska marknaden vilket markant kommer påverka resultatet för 2012 negativt.

I Frankfurt var det små rörelser bland storbankerna medan ThyssenKrupp klev fram med 1,9 procent.

Noteringar kl 11.14
DJ Stoxx 600 Europa  271 -0,20%
DJ Stoxx 50 Europa  2 539  -0,30%FTSE 100 London  5 812  -0,20%
DAX Frankfurt  7 299  -0,30%
CAC 40 Paris  3 394  -0,40%SMI Zürich  6 610  0,10%
IBEX 35 Madrid  7 819  -0,10%
FTSE MIB Milano  15 442  -0,60%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?