Annons

Stockholmsbörsen: <br />Nedåt trots kursraketer<br />

Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel i positivt territorium, men föll successivt tillbaka i relativt stillsam handel och stängde på dagens lägsta nivå. Skanska hörde till vinnarna bland storbolagen, medan Swedish Match fortsatte ned i spåren av rapportbesvikelsen tidigare i veckan.

Den största dramatiken utspelade sig utanför storbolagsindex, där bland andra Africa Oil, Sobi och Kapp-Ahl utmärkte sig.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,7 procent ned till indexnivån 1.052,1. Stockholmsbörsens omsättning var 9,8 miljarder kronor.

De amerikanska börserna öppnade på onsdagen med en liten uppgång efter ett två dagar långt orkanrelaterat extra uppehåll. Vid Stockholmsbörsens stängning var DJIA-index dock ned 0,4 procent. I det amerikanska nyhetsflödet märktes inköpschefsindex från Chicago, som steg något, om än inte lika mycket som förväntat.

Högst upp i OMXS30 återfanns Skanska. Byggbolaget har en stor närvaro på USA:s östkust och steg, liksom byggsektorn allmänt i USA, medan nya beräkningar av kostnaderna för orkanen Sandys härjningar gjordes. Aktien klättrade 0,8 procent.

Högt upp i index befann sig också Lundin Petroleum, som ökade 0,4 procent, efter att på morgonen noterat nära 5 procent högre kurser. Bolagets delårsrapport visade en högre oljeproduktion än väntat och prognosen för helåret justerades upp något. Resultat före skatt var 8 procent bättre än väntat, enligt SME Direkts analytikerenkät.

"Lundin Petroleum stiger med stöd av en bra rapport som ger ett kvitto på att bolaget är bra på att exekvera, utöver att prospektera", kommenterar Stefan Olsson, analytiker på Ålandsbanken, för Direkt.

Ett annat av Lundin-sfärens bolag, Africa Oil, avancerade 5,6 procent sedan bolaget bekräftat att olja hittats vid brunnen Twiga South i Kenya.

En större kursraket var Sobi, som rusade som mest 35 procent, innan större delen av uppgången försvann under eftermiddagen. Bolaget redovisade positiva fas 3-resultat kring ett preparat mot blödarsjuka. Aktien har dessutom erhållit en stark köprekommendation från Nordea. Sobi stängde 11 procent upp till 37,50 kronor.

Även Kapp-Ahl hade en bra dag och steg drygt 10 procent. Sent på tisdagseftermiddagen blev det känt att Anders Bülow, som representerar storägaren Rune Anderssons Mellby Gård, tar över som styrelseordförande.

First North-bolaget Endomines steg 8,9 procent. Gruvbolaget har godkänts för notering på Stockholmsbörsen.

På nedsidan noteras Swedish Match, som backade vidare 3,4 procent efter tisdagens rapportbesvikelse. En rad mäklarhus har dragit ned sina riktkurser för bolaget. Swedbank, Handelsbanken och Nomura har även sänkt rekommendationen för snusbolagets aktie.

Tradedoubler tappade 6,4 procent efter en oväntad förlust för det tredje kvartalet, tyngt av 10 procents lägre omsättning än väntat i SME Direkts snittprognos.

Inte heller Unibet lyckades infria SME Direkts snittförväntningar. Ett svagare spelöverskott märktes och medförde ett lägre resultat än väntat på marknaden. Bolaget gav dock positiva kommentarer kring det fjärde kvartalet och aktien slutade dagen oförändrad.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?