Annons

Räntor och valutor: <br />Lugnt på marknaden

USA-börserna och räntehandeln var stängd på tisdagen, men ska åter öppna på onsdagen. Asienbörserna visar övervägande uppgångar med Nikkei 225-index cirka 1,5 procent högre. USA-räntorna handlas åter i Asien och den tioåriga statsobligationen ligger på 1,73 procent, 1 punkt upp från måndagens tidiga stängning.

I USA pågår arbetet med att få ingång transporter, energileveranser och företagsaktiviten i spåren av orkanen Sandy.

Enligt en preliminär bedömning från IHS Global Insight väntas skadorna från Sandy uppgå till cirka 20 miljarder dollar, med cirka 10 miljarder dollar försäkrade. Inkluderande alla störningar i företagens aktivitet kan kostnaderna stiga med ytterligare 10-20 miljarder dollar.

"Effekten på tillväxten under fjärde kvartalet kommer inte att bli katastrofal men ändå noterbar, särskilt i en ekonomi som ändå har väldigt lite momentum", skev IHS Global Insight i en kommentar. De tror att detta kan dra ned BNP-tillväxten till mellan 1 och 1,5 procent fjärde kvartalet, från tidigare prognos på 1,6 procent.

Mark Witner på Wells Fargo tror att orkanen kan ha orsakat kostnader i förlorad produktion om cirka 30 miljarder dollar, vilket kan dra ned BNP med cirka 0,2 procentenheter under fjärde kvartalet, rapporterar Bloomberg News.

"Den amerikanska ekonomin kan ha fått en buckla. Detta är ett mycket tätt befolkat område, och står för en oproportionerligt stor andel av USA:s produktion", sade Eric Lascelles på RBC Global Asset Management till Bloomberg News.

Japanska räntor stiger 1-2 punkter på onsdagen, med den tioåriga benchmarkräntan upp till 0,78 procent.

Markit/JMMA:s inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin sjönk till 46,9 i oktober, jämfört med 48,0 föregående månad. Det var femte månaden i rad med ett värde under 50, vilket indikerar kontraktion.

Markit skriver att oktober-PMI pekade mot en ytterligare nedgång i tillverkningsindustrin.

"Order och produktion fortsatte båda att sjunka under månaden, medan tecken på stigande ledig kapacitet ledde till en första minskning i sysselsättningen på mer än ett halvår. Tillverkningsföretagen har också med avsikt minskat sina lager då orderböckerna minskat och utsikterna förblir osäkra", skrev Markit.

På valutamarknaden har euron tappat något till 1,296 mot dollarn, medan dollar/yen handlas stabilt runt 79,60. Kronan har tappat marginellt mot dollarn men stärkts något mot euron.

IMF-chefen Christine Lagarde och Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppgav i ett gemensamt uttalande på tisdagen, efter ett möte i Berlin, att den globala ekonomin förblir på en bräcklig väg, och utsikterna för återhämtning förblir osäkra.

Skuldnivåerna i de större länderna är ohållbara. USA behöver genomföra en trovärdig budgetkonsolidering och euroområdet behöver reformer för att stärka den ekonomiska tillväxten, sade de.

I helgen möts företrädare för G20 i Mexiko. Kanadas finansminister Jim Flaherty sade att mötet bör trycka på de europeiska ledarna att genomföra strukturreformer, inklusive en bankunion. G20 bör också uppmana USA att hantera budgetstupet.

"Vi vill definitivt uppmuntra våra amerikanska vänner att ta tag i frågan om budgetstupet (fiscal cliff) så snart som möjligt efter valet", sade Jim Flaherty.

På onsdagens agenda står arbetslösheten i hela euroområdet i september, som väntas ha stigit till rekordhöga 11,5 procent. Eurostat publicerar även snabbindex över inflationen i euroområdet i oktober, som väntas sjunka till 2,5 procent från 2,7 procent i september.

Eurogruppen har telefonkonferens där ämnet huvudsakligen är Grekland, mötet inleds klockan 12.30. Eurogruppen ska därefter träffas den 8 och 12 november enligt plan.

I Norge har centralbanken policymöte med räntebesked och ny penningpolitisk rapport klockan 14.00. Samtliga bedömare i TDN Finans prognosenkät spår en oförändrad ränta på 1,50 procent.

Under eftermiddagen kommer Chicago inköpschefsindex i USA, som väntas ha stigit till 51,0 i oktober från 49,7 föregående månad.

Onsdag 5.55 (tisdag kl 16.15):
USD/SEK 6:6381 (6:6313) EUR/USD 1:2959 (1:2979)
EUR/SEK 8:6024 (8:6081) USD/JPY 79:61 (79:57)
Jp obl 2 0,10 (0,10) Jp obl 10 0,78 (0,76)
Ty obl 2 0,04 (0,04) Ty obl 10 1,48 (1,48)
US obl 2 0,30 (0,29) US obl 10 1,73 (1,72)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?