Annons

Räntor och valutor: <br />Sandy stärker euron<br />

Spreadarna i euroområdet minskade något på tisdagen, samtidigt som euron stärktes och börserna steg. I USA var marknaderna stängda på grund av orkanen Sandy.

Tyska räntor var vid svensk stängning 1-2 punkter upp, medan spanska sjunkit 1-3 punkter. Italienska räntor, som steg på måndagen i spåren av ett hot från Silvio Berlusconi om att fälla regeringen och skynda på nyval, sjönk på tisdagen 3-6 punkter. Italien sålde obligationer för 7 miljarder euro, till en ränta under motsvarande emissioner i slutet av september.

"Berlusconi ses som ett löst skott. Det visar att den politiska situationen i Italien fortsatt är förmörkad, men jag tror inte att det påverkar Montis styre just nu. Det är ECB som driver sentimentet för närvarande och förväntningarna om att de ska aktivera köpprogrammet om Spanien söker stöd", sade Nick Stamenkovic på RIA Capital Markets till Reuters.

Italiens president Giorgio Napolitano uppmanade till stöd för att Mario Montis regering ska få sitta avsedd period ut, då det finns mycket viktigt arbete att fullfölja.

Eurodata på tisdagen gav lite blandade signaler, utan att avvika alltför mycket från estimaten. Spaniens BNP sjönk 0,3 procent under tredje kvartalet, jämfört med föregående kvartal, bättre än väntade -0,4 procent. Det var ändå femte kvartalet i rad som Spaniens BNP sjönk och en förlängd nedgång kan öka trycket på premiärminister Mariano Rajoy att söka stöd. På måndagen upprepade han endast att han kommer att göra det när han anser att det är "i landets intresse".

Antalet arbetslösa i Tyskland ökade med 20.000 personer i oktober, mer än väntade 10.000. Barometerdata från Eurostat visade att den samlade konfidensindikatorn för euroområdet sjönk till 84,5 i oktober från 85,2 föregående månad, väntat var 84,4. Nedgången var bred med lägre index för såväl industrin, tjänstesektorn som hushållen.

"Nedgången i euroområdets sentiment stärker oron för att den ekonomiska nedgången i regionen kan komma att fördjupas och breddas. Den ihållande budgetåtstramningen, inbromsningen i global tillväxt och brist på beslutsamt agerande för att lösa krisen fortsätter att kräva sin tribut", sade Martin van Vliet på ING Groep till Bloomberg News.

Commerzbank noterade att indikatorn visar på att euroområdet fortsatt befinner sig i recession och BNP bör krympa igen under sista kvartalet 2012. Gapen i euroområdet vidgas också. Även om indikatorn steg för Spanien (till 85,9) och för Italien (till 79,0) så är deras nivåer fortsatt låga och ekonomin i dessa länder kommer sannolikt fortsätta att krympa kraftigt.

Commerzbank väntar sig att Spanien ska söka en kreditlina från ESM under kommande månader och att ECB därefter kommer att köpa spanska statsobligationer. Senast då bör osäkerheten från skuldkrisen, som tyngt ekonomin, avta. Kärnländerna väntas visa tillväxt igen under våren 2013 medan BNP i Italien och Spanien sannolikt sjunker igen under 2013.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:298 mot dollarn i handel som uppgavs vara tunn i samband med problemen med orkanen Sandy i USA.

"Det har handlat om att prisa in det värsta och vi tycks inte ha fått se de extremer som kunde skett det senaste dygnet, så marknaderna tar bort lite av det negativa från bordet. Euron kämpar mot trenden från fundamenta", sade Jeremy Stretch på Canadian Imperial till Bloomberg News.

Bank of Japan lämnade räntan oförändrad vid sitt policymöte på tisdagen, men utökade tillgångsköpen med 11.000 miljarder yen och införde ett nytt låneprogram för bankerna.

Ökade tillgångsköp var väntat men omfattningen var mindre än en del väntat så yenen stärktes snabbt från 80:00 till 79:50 mot dollarn, där den i stort planade ut för dagen. Japanska räntor sjönk 1-2 punkter i längre löptider.

BOJ uppgav att huvudskälet till de penningpolitiska lättnaderna var den globala inbromsningen, och att de via ett kraftfullt agerande hoppas kunna uppnå sitt medelfristiga mål om en inflation på 1 procent.

I sin halvårsprognos drog BOJ ned BNP-prognosen för såväl innevarande som nästa budgetår. Prognosen för kärn-KPI drogs också ned, och visar nu på deflation innevarande budgetår.

Det var andra månaden i rad som Bank of Japan lättade på penningpolitiken. Danske Markets skrev i en kommentar att även om utfallet blev en besvikelse för marknaderna så kvarstår faktum att penningpolitiken nu lättas i rätt aggressiv takt med tillgångsköp om cirka 8 procent av BNP årligen.

"Vi förväntar oss att programmet för tillgångsköp ska utökas ytterligare och att penningpolitiken i Japan, tillsammans med ett gradvis förbättrat risksentiment, bör ge stöd för en svagare yen kommande månader", skrev Danske Markets.

Svenska räntor steg 1-2 punkter på tisdagen, medan kronan stärktes 4 öre mot dollarn och 1 öre mot euron.

Finansmarknaderna i USA fortsatte att vara stängda även på tisdagen på grund av orkanen Sandy, som även orsakat en del problem för datapubliceringen. Hushållens konfidensindikator i USA, som skulle ha publicerats på tisdagen, flyttades till torsdagen, medan det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet uppgav att de "arbetar hårt" för att säkra att jobbrapporten för oktober kan publiceras på fredagen som tidigare planerat.

S&P/Caseshillers husprisindex publicerades dock som avsett, och steg 2,03 procent i augusti jämfört med samma månad 2011, upp från 1,20 procent i juli och högre än väntade 1,90 procent.

"Återhämtningen på bostadsmarknaden har haft ett visst momentum. Vi förväntar oss fortfarande en förbättring och tror att denna trend kan komma att fortsätta", sade Anika Khan på Wells Fargo till Bloomberg News.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?