Annons

Stockholmsbörsen:&nbsp; <br />Nordea sänker stämningen<br />

Stockholmsbörsen öppnade likt övriga Europa med dragning åt minus. Dock kravlade sig sedan många ledande europeiska handelsplatser upp till nollstrecket. För svenskt vidkommande tyngde Nordea på statliga försäljningsspekulationer.

På Europakartan är den spanska nödhjälpsfrågan knappast mindre aktuell, trots att landets premiärminister avvisat en förfrågan inom närtid.

På den asiatiska kartan har det varit oregelbundet med japanska handelsplatser som sänken under onsdagen. Trots att Kina håller helgstängt hela veckan för nationaldagsfirande kom statistik som visade att landets inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 53,7 jämfört med 56,3 föregående månad.

Asian Development Bank, ADB, har sänkt sin prognos för Kinas BNP-tillväxt till 7,7 procent i år, från tidigare 8,2 procent. ADB konstaterar att riskerna ligger

på nedsidan, och att Kina behöver diversifiera och stärka den inhemska tillväxten och utöka tjänstesektorn.

"Spanien behöver finansiell hjälp men det finns alltid politiska och sociala hänsyn att ta. Åtstramningar är tufft. Kina kommer i sinom tid att lansera ytterligare stimulansåtgärder" summerade en Hongkong-baserad handlare sakernas tillstånd för Bloomberg News.

Klockan 12.50 noterades Stockholmsbörsen OMXS30-index ned 0,4 procent till noteringen 1.080. Omsättningen uppgick till drygt 3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

På statistikfronten uppgick euroområdets inköpschefsindex för tjänstesektorn till definitiva 46,1 i september jämfört med 47,2 föregående månad. Enligt Bloomberg News väntades ett index på 46,0.

På pluskontot hamnade detaljhandeln i EMU-området, då den inte sjönk lika mycket som väntat.

För svenskt vidkommande backade inköpschefsindex för tjänstesektorn till 47,3 i september från reviderade 50,7 föregående månad.

Vad gäller bolagsspecifika nyheter har onsdagen varit tämligen mager i väntan på annalkande rapportsäsong.

Högst upp på omsättningslistan återfanns Nordea, som sjönk 2 procent. Enligt marknadsbedömare rycker en försäljning av statens aktier närmare, skriver Svenska Dagbladet.

Volvo sjönk 0,5 procent. Bolagets bussdel koncentreras till Polen. Beslutet förklaras med en svag marknadsutveckling och hård konkurrens i Europa.

Bland aktier på plus återfanns Astrazeneca, ABB Electrolux och Tele2.

På rekommendationsfronten har Swedbank och Carnegie sänkt rekommendationerna för ÅF. Konsultaktien sjönk runt 3 procent.

New Wave steg nästan 4 procent. Handelsbanken har höjt rekommendationen till köp från öka.

På USA-agendan riktas statistikblickarna främst mot sysselsättningssiffror och ISM-index för tjänstesektorn under eftermiddagen.

En titt på terminerna för de ledande amerikanska börsindexen skvallrar om en oregelbunden öppning kring nollstrecket.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?