1515

Stockholmsbörsen: Bank och verkstad tyngde<br />

Stockholmsbörsen stängde svagt ned på onsdagen. Bank- och verkstadssektorn tyngde i allmänhet, med Nordea som största sänke på spekulation om en ny omgång statlig utförsäljning i aktien. Vad gäller bolagsspecifika nyheter var det magert i väntan på annalkande rapportsäsong.

Stockholmsbörsens OMXS30 sjönk 0,4 procent till 1.080,2. Omsättningen var 8,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

"Det har varit väldigt makrostyrt, återigen med Spanien som det stora samtalsämnet, och på bolagssidan är det ganska mycket "risk off" där cykliskt och i viss mån bank går svagt medan konjunkturstabilt går bättre", säger Lars Söderfjell, strateg på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Efter att Spaniens premiärminister Mariano Rajoy på tisdagen sagt att en spansk förfrågan om europeisk nödhjälp inte är omedelbart förestående, följde ekonomiminister Louis de Guindos på onsdagen upp med kommentarer kring Spaniens så kallade "bad bank". Denna väntas börja köpa fastighetstillgångar från krisdrabbade banker med start i december. Detaljerna kring rekapitaliseringen av landets banker väntas inom dagar.

I onsdagens statistikflöde kan bland annat noteras att euroområdets detaljhandelsförsäljning var mindre svag än befarat. Försäljningsvolymen i detaljhandeln sjönk 1,3 procent på årsbasis i augusti, men steg samtidigt med 0,1 procent jämfört med föregående månad. Enligt Bloomberg News enkät förväntades försäljningen ha sjunkit 0,1 procent jämfört med månaden före och med 1,9 procent jämfört med fjolåret.

Trots att Kina håller helgstängt hela veckan för nationaldagsfirande kom statistik som visade att landets inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 53,7 i september, jämfört med 56,3 föregående månad.

"Spanien behöver finansiell hjälp men det finns alltid politiska och sociala hänsyn att ta. Åtstramningar är tufft. Kina kommer i sinom tid att lansera ytterligare stimulansåtgärder" summerade en Hongkong-baserad mäklare sakernas tillstånd för Bloomberg News.

I Stockholm tillhörde Nordea, tillsammans med Volvo och H&M, aktierna som låg högst på omsättningslistan.

Nordea tappade 2,0 procent till 64,05 kronor. SvD Näringsliv skrev i en artikel på onsdagen att en försäljning av statens aktier i banken rycker närmare.

Volvo steg 0,1 procent. Bolagets planer om att flytta produktionen av bussar från Säffle till huvudanläggningen i Polen beräknas belasta koncernens rörelseresultat med cirka 100 miljoner kronor i fjärde kvartalet. Åtgärderna väntas samtidigt ge Volvo Bussar betydande årliga besparingar från det andra halvåret 2013, enligt en kommentar till Direkt.

Även Ericsson stängde 0,1 procent högre till 60,10 kronor. I sektorn kom nyheten att Deutsche Telekoms styrelse godkänt dotterbolaget T-Mobiles sammanslagning med Metro PCS.

"Förväntningarna inför Ericssons kvartalsrapport börjar komma ned och nyheten om att T-Mobile och Metro går ihop kan bidra negativt på marginalen. När två teleoperatörer går samman brukar man säga att en stor del av synergierna ska tas på investeringarna", säger Lars Söderfjell.

På rekommendationsfronten sänkte Swedbank och Carnegie rekommendationerna för ÅF. Konsultaktien sjönk 3,6 procent.

New Wave steg 0,5 procent. Handelsbanken har höjt rekommendationen för aktien till köp från tidigare öka.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?