Annons

Råvaror: Oljepriset sjunker<br />

De konjunkturkänsliga råvarorna uppvisade nedgångar under onsdagens handel, medan ädelmetallpriserna steg svagt.

På råoljemarknaden vid klockan 19.20 hade Brent i första termin kraftigt utökat förmiddagens nedgångar och noterades 2,57 dollar lägre på 109,00 dollar per fat, medan WTI var ned 2,95 dollar på 88,95.

Onsdagens rapport från det amerikanska energidepartementet visade att lagren av råolja i landet oväntat sjönk med 0,5 miljoner fat. Analytiker hade, enligt Bloomberg News sammanställning, väntat sig stigande lager om 1,5 miljoner fat. Samtidigt steg bensinlagren oväntat, medan lagren av destillat minskade med mer än väntat. Importen av råolja steg med 0,51 miljoner fat per dag jämfört med föregående vecka.

"Lagersiffrorna var ganska neutrala, men efterfrågan tycks vara relativt dålig", sa Michael Lynch, president för Strategic Energy & Economic Research, till Bloomberg News.

På tisdagskvällen gav American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik vilken visade på att de amerikanska råoljelagren steg med 0,5 miljoner fat, medan bensin- och destillatlagren sjönk med 0,1 respektive 0,3 miljoner fat per dag.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange noterades överlag nedgångar. Kopparns tremånaderstermin var ned 36 dollar till 8.290 dollar per ton, medan zink tappade 19 dollar till 2.079.

Trots att Kina håller helgstängt hela veckan för nationaldagsfirande inkom statistik under natten till onsdagen vilken visade att landets inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 53,7 jämfört med 56,3 föregående månad.

"De kinesiska siffrorna var inte direkt optimistiska", sa Harry Denny, råvaruhandlare vid Hoboken, till Bloomberg News.

Vidare på makronivå fortsätter eurokrisen att vara i fokus på finansmarknaderna. Medan Reuters på måndagen rapporterade att Spanien är redo att söka stöd, sa premiärminister Mario Rajoy att en spansk förfrågan om europeisk nödhjälp inte är förestående.

På ädelmetallmarknaden noterades guldpriset upp 3 dollar till 1.778 dollar per ton. Silverpriset var samtidigt upp 0,02 dollar till 34,64.

Noteringar kl 19.20
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -2,95 USD  88,95
Brent, första termin  -2,57 USD  109,00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -36 USD  8.290
Zink  -19 USD  2.079
Aluminium  -7 USD  2.100
Nickel  +138 USD  18.588
Bly  +1 USD  2.301
Tenn  -140 USD  22.150Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +3,23 USD  1.777,93
Silver  +0,0225 USD  34,6400Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull  -0,0020 USD  0,7165


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?