Annons

Råvaror: Oljan leder nedgången<br />

De konjunkturkänsliga råvarorna visade överlag nedgångar på onsdagens förmiddagshandel. Framförallt oljan handlades lägre, medan guldet och nickel rörde sig mot strömmen och visade uppgångar.

På råoljemarkanden noterade Nordsjöoljan Brent i första termin en nedgång på 0,83 dollar till 110,74 dollar per fat. WTI var samtidigt ned 0,47 dollar till 91,42.

American Petroleum Institute, API, rapporterade på tisdagskvällen att de amerikanska råoljelagren steg med 0,5 miljoner fat, medan bensin- och destillatlagren sjönk med 0,1 respektive 0,3 miljoner fat per dag. Statistiken är dock inofficiell och kan endast användas som en ledtråd till hur den faktiska utvecklingen såg ut.

Inför amerikanska energidepartementets rapport på onsdagseftermiddagen räknar analytiker med att råoljelagren ska ha stigit med 1,5 miljoner fat. Bensinlagren bedöms ha sjunkit med 0,5 miljoner fat, medan destillatlagren spås ha minskat med 0,4 miljoner.

"USA har varit väldigt svagt vad gäller efterfrågan ett antal år. Vi ser att de siffrorna leder till stigande lager. Marknaden räknar nog med att den trenden kommer att fortsätta", sade David Lennox, resursanalytiker vid Fat Prophets, till Bloomberg News.

Samtidigt fortsätter nyhetsflödet kring Iran att prägla marknaden. Presidenten Mahmoud Ahmadinejad sade på tisdagen att Iran kan tänka sig att avbryta produktionen av medelanrikat uran i utbyte mot bränsle för sin forskningsreaktor i Teheran. Iran var tvungen att producera 20-procentigt anrikat uran på grund av att världsmakterna inte var villiga att förse Iran med bränsle för reaktorn, sade han.

Vidare rapporterade Reuters att Iran fortfarande kan ha flera år kvar innan det har ett kärnvapen. Visserligen kan de nukleära förutsättningarna för att bygga vapnet nås tidigare, men det innebär inte att en faktisk stridsspets kan byggas.

New York Times skriver på onsdagen att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu verkar skifta i sin Iran-policy och nu rikta in sig mer på tuffare sanktioner i stället för en militär attack, åtminstone tillfälligt. Innan årsskiftet kommer han att resa runt i Europa för att argumentera för hårdare sanktioner, enligt anonyma företrädare inom den israeliska regeringen.

I Irak sade Thamir Ghadhban, senior rådgivare till landets premiärminister, sade att Irak är "nöjt" med priser vid de nuvarande nivåerna. Han sade också att exporten kommer att uppgå till 2,9 miljoner fat per dag samtidigt som produktionen bedöms stiga till 3,6 miljoner fat per dag.

Eurokrisen fortsätter att vara i fokus på finansmarknaderna. Medan Reuters på måndagen rapporterade att Spanien är redo att söka stöd, sade premiärminister Mario Rajoy att en spansk förfrågan om europeisk nödhjälp inte är förestående.

På ädelmetallmarknaden noterades guldpriset upp 2 dollar till 1.777 dollar per ton. Silverpriset var samtidigt upp 0,095 dollar till 34:71.

"Jag är nog måttligt bearish till neutral för resten av året. Priserna är relativt höga och det kan avskräcka folk från att köpa smycken och annan form av konsumtion", sade Justin Smirk, analytiker vid Westpac Banking till Bloomberg News.

Den åsikten delas inte av World Gold Council, vars chefanalytiker Marcus Grubb tror att efterfrågan i Indien, världens största konsument, kommer att ta fart under tredje och fjärde kvartalet efter en svag första hälft av året. Till journalister sade han att efterfrågan i Indien var rekordhöga 1.000 ton 2011, men att det kan falla till 750 ton 2012.

"Jag tror att vi kommer att se ett starkt tredje och fjärde kvartal. Du ser att efterfrågan kommer tillbaka nu. Det finns inget tvivel om att Indien är en nettoköpare för tillfället", sade han.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange noterades överlag nedgångar. Kopparns tremånaderstermin var ned 36 dollar till 8.290 dollar per ton, medan zink tappade 15 dollar till 2.083. Nickelpriset gick mot strömmen med en uppgång på 110 dollar till 18.560 dollar per ton.

"Vi tror fortfarande att för att prisuppgångarna ska hålla i sig måste den fundamentala bakgrunden följa färg. Annars kommer vi sannolikt se att metallpriserna korrigeras lägre igen på kort sikt. Marknaden verkar vänta på att Kina ska annonsera ytterligare stimulansåtgärder då data bekräftar bilden av en fortsatt inbromsning i ekonomin", skriver Nordea i ett marknadsbrev.

I Kina har marknaderna stängt på grund av nationalfirande, varvid aktiviteten är begränsad. Fokus ligger på torsdagen på räntebesked från ECB och Bank Of England, investerare på fredag riktar blickarna mot sysselsättningsrapporten i USA.

Noteringar 11.20
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:47 USD 91:42:00
Brent, första termin -0:83 USD 110:74Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -36 USD 8.290
Zink -15 USD 2.083
Aluminium -6 USD 2.101
Nickel +110 USD 18.560
Bly -11 USD 2.289
Tenn -390 USD 21.900Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +2:03 USD 1.776:73
Silver +0:095 USD 34:7125Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull -0:0009 USD 4,983333


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?