Annons

Råvaror: Nickel mot strömmen<br />

Priserna på råvaror noterades lägre på bred front på onsdagens morgonhandel. Handeln var tunn i spåren av helgdagarna i Kina.

På råoljemarkanden noterade Nordsjöoljan Brent i första termin en nedgång på 0:60 dollar till 110:97 dollar per fat. WTI var samtidigt ned 0:45 dollar till 91:44.

American Petroleum Institute, API, rapporterade på tisdagskvällen att de amerikanska råoljelagren steg med 0,5 miljoner fat, medan bensin- och destillatlagren sjönk med 0,1 respektive 0,3 miljoner fat per dag. Statistiken är dock inofficiell och kan endast användas som en ledtråd till hur den faktiska utvecklingen såg ut.

Inför amerikanska energidepartementets rapport på onsdagseftermiddagen räknar analytiker med att råoljelagren ska ha stigit med 1,5 miljoner fat. Bensinlagren bedöms ha sjunkit med 0,5 miljoner fat, medan destillatlagren spås ha minskat med 0,4 miljoner.

"USA har varit väldigt svagt vad gäller efterfrågan ett antal år. Vi ser att de siffrorna leder till stigande lager. Marknaden räknar nog med att den trenden kommer att fortsätta", sade David Lennox, resursanalytiker vid Fat Prophets, till Bloomberg News.

I Irak sade Thamir Ghadhban, senior rådgivare till landets premiärminister, sade att Irak är "nöjd" med priser vid de nuvarande nivåerna. Han sade också att exporten kommer att uppgå till 2,9 miljoner fat per dag samtidigt som produktionen bedöms stiga till 3,6 miljoner fat per dag.

På ädelmetallmarknaden noterades guldpriset ned 2 dollar till 1.773 dollar per ton. Silverpriset var samtidigt ned 0:01 dollar till 34:605.

"Jag är nog måttligt bearish till neutral för resten av året. Priserna är relativt höga och det kan avskräcka folk från att köpa smycken och annan form av konsumtion", sade Justin Smirk, analytiker vid Westpac Banking till Bloomberg News.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange noterades överlag nedgångar. Kopparns tremånaderstermin var ned 45 dollar till 8.281 dollar per ton, medan zink tappade 5 dollar till 2.093. Nickelpriset gick mot strömmen med en uppgång på 115 dollar till 18.565 dollar per ton.

Rallyt "i priserna sedan början av september är en falsk, orsakad av stimulansdrivet investeraraptit. Nuvarande fundamenta och även de fundamenta som är sannolika om tre månader berättigar inte priser på dessa nivåer", sade Nick Trevethan, senior råvarustrateg vid ANZ Banking Group till Bloomberg News.

I Kina har marknaderna stängt på grund av nationalfirande, varvid aktiviteten är begränsad. Fokus ligger på torsdagen på räntebesked från ECB och Bank Of England, investerare på fredag riktar blickarna mot sysselsättningsrapporten i USA.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?