Annons

Råvaror: Sandy sänker priserna<br />

Råvarupriserna backade på bred front på måndagen, där fokuset givetvis var på stormen Sandys framfart mot USA:s östkust. Samtidigt som oljepriset backade steg priset på produkterna och raffinaderierna har dragit ner eller stängt sin verksamhet. USA-börserna har helstängt på måndagen, och det är i nuläget oklart när handeln kommer att återupptas.

"Sandy är 'bullish' för produkterna och 'bearish' för crude. Flera raffinaderier har reducerat sin tillverkning eller helt stängt ned, vilket såklart minskar tillgången på bränsle. Detta kommer minska efterfrågan på råolja på kort sikt", sade Bill O'Grady, chefsmarknadsstrateg på Confluence Investment Management till Bloomberg News.

Hamnarna i New York, New Jersey och Delaware är stängda för trafik, vilket stoppar leveranser av råolja. Det finns sju raffinaderier i området med en kombinerad kapacitet på 1,29 miljoner fat per dag, enligt data från Bloomberg.

Den nationella vädertjänsten har varnat för mycket starka vindar när Sandy sveper in över kusten. Orkanen väntas även möta andra vädersystem med oväder och då skapa ett läge som National Weather Services ger namnet "Frankenstorm".

Enligt en uppdatering från National Hurricane Center, NHC, klockan 16 har Sandy stärkts och noterar vindar på 40 meter per sekund. Den befann sig då cirka 20 mil sydsydost om New York.

Vid klockan 19.20 visade WTI-oljan en nedgång på 0,75 dollar till 85,53, medan motsvarande termin för nordsjöoljan Brent var upp knappa 0,06 dollar till 109,61 dollar per fat. Samtidigt har terminerna för priset på motorbränsle stigit cirka 2 procent i spåren av förväntad utbudsbrist.

På basmetallmarknaden var kopparn ned 121 dollar till 7.712 dollar per ton, medan zinkterminen sjönk 9 dollar till 1.828.

Även metallernas nedgångar härleddes till Sandy.

"Om vi ser en större störning kan det ha inverkan på den amerikanska ekonomin, som är en av få ljuspunkter i världen. Kopparn tyngs av oro för en ny motgång", sade Ole Hansen, råvaruchef på Saxo Bank i Köpenhamn till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noteras spotpriset för guld en nedgång uppgång om 1,90 dollar till 1.709 dollar per uns, medan silvret var ned 0,32 dollar till 31,78.

"Guldet är fortfarande intervallsbundet och saknar drivkrafter på uppsidan över 1.725 dollar per uns. Det lägre intervallet om 1.700 dollar upplevs som bra stöd", sade Bayram Dincer, analytiker vid LGT Capital Management till Bloomberg News.

Noteringar 19.20
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:75 USD 85:53:00
Brent, första termin +0:06 USD 109:61Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

 


Koppar -121 USD 7.712
Zink -9 USD 1.828
Aluminium -25 USD 1.901
Nickel -35 USD 15.945
Bly -8 USD 2.013
Tenn -245 USD 19.600Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -1:90 USD 1.709:40
Silver -0:3150 USD 31:7750Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull +0:0037 USD 5,054861


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?