Annons

Räntor och valutor: Stormen <br />dämpar aktiviteten<br />

Amerikanska statsobligationsräntorna fortsatte att sjunka, främst i längre löptider, efter den svenska marknadens stängning på fredagen, medan rörelserna i de stora valutaparen var begränsad.

Trots att statistik på fredagen visade att USA:s BNP-tillväxt var något starkare än väntat under tredje kvartalet hänvisade marknadsaktörer ränterörelserna till förnyad konjunkturoro. Handlare hänvisade bland annat till spansk statistik som visade att arbetslösheten steg över 25 procent under tredje kvartalet, detta trots att denna statistik publicerades redan på förmiddagen europeisk tid.

Andra marknadsaktörer hänvisade till kommentarer från tyske finansministern Wolfgang Schäuble, som i en tv-intervju antydde tveksamhet om huruvida Grekland kommer att kunna uppfylla villkoren för stödpaketet.

Stormen Sandy orsakar stora problem längs USA:s östkust, det väntas massiva regn och det är hög risk för översvämningar ibland annat New York-området. SEC, Securities and Exchange Commission, har meddelat att samtliga amerikanska aktiebörser kommer att hålla stängt på måndagen, och man avvaktar utvecklingen för att avgöra om handeln kan återupptas på tisdagen.

Branchorganisationer för den amerikanska räntemarknaden rekommenderar samtidigt att handel i dollardenominerade räntepapper ska avslutas vid lunchtid på måndagen. Det var åtminstone beskedet tidigt på måndagsmorgonen i Europa.

USA har ännu inte bytt till vintertid, det betyder att eftermiddagens statistik över privata inkomster och konsumtion i september publiceras redan klockan 13.30, såvida det inte sker några förändringar på grund av väderproblemen. Enligt Bloomberg News enkät väntas inkomsterna ha stigit 0,4 procent medan konsumtionen steg 0,6 procent.

Asiatiska marknader noterade en blandad utveckling i den inledande handeln på måndagen, nettorörelserna var överlag måttliga. Aktiviteten i Asien dämpades när beskedet kom om att de amerikanska marknaderna kommer att hållas stängda på måndagen.

I Europa riktas blickarna på måndagen bland annat mot resultatet av ett regionval på Sicilien som kan ge en indikation om valvindarna inför det nationella valet, som kan komma tidigare än planerat.

På lördagen flaggade förre premiärministern Silvio Berlusconi för att hans Frihetsparti, som är det största partiet i parlamentet, kan komma att dra tillbaka sitt stöd för premiärminister Mario Montis teknokratregering. Enligt Silvio Berlusconi leder den nuvarande regeringens politik till att recessionen fördjupas.

Om Silvio Berlusconis ord övergår i handling kan det innebära att premiärminister Giorgio Napolitano tvingas utlysa nyval före det ordinarie valet i maj. Resultatet av regionvalet på Sicilien kan bli en faktor som bidrar till att avgöra om den förre premiärministern gör allvar av sitt hot.

På den europeiska statistikagendan riktas uppmärksamheten bland annat mot Tyskland, och preliminär KPI-data för oktober. En delstat, Hessen, publicerade utfall redan på fredagen, ett utfall som tyder på att prognoserna för hela landet om oförändrade priser jämfört med månaden före kan vara riktiga. Inflationstakten i hela Tyskland väntas ha sjunkit till 2,0 procent i oktober, från 2,1 procent i september, enligt Bloomberg News enkät.lägre USA

I Sverige publicerar SCB/HUI detaljhandelsstatistik för september klockan 9.30. Enligt SME Direkts enkät väntas försäljningen ha ökat 2,6 procent jämfört med i september 2011, efter en ökning med 1,8 procent i augusti

Noteringar 05:50
USD/SEK 5,159028 (6,6982) EUR/USD 2,076389 (1,2946)
EUR/SEK 5 (8,6708) USD/JPY 79:69 (79,60)
Jp obl 2 0,1 -0,1 Jp obl 10 0,77 -0,77
Ty obl 2 0,05 -0,06 Ty obl 10 1,54 -1,54
US obl 2 0,29 -0,3 US obl 10 1,74 -1,78


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?