ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kina går mot vändning

  • Foto: Scanpix
Kina visar tecken på vändning efter sju kvartal av inbromsning. De vinsttapp som tyngt börserna tidigare i år vände upp i september.

Finansministeriet i Peking räknar med att Kinas tillväxttakt börjar stiga igen under det fjärde kvartalet, efter nästan två års inbromsning.

Trots besvikelser tidigare i år är tillväxtmålet om 7,5 procents BNP-tillväxt 2012 inom räckhåll och ”en vändning under det fjärde kvartalet fortsätter förmodligen in i nästa år”, säger Jia Kang, en talesperson för Kinas finansdepartement till Bloomberg News.

En indikation på vändningen är att vinsterna i Kinas viktiga industrisektor steg med 7,8 procent i september jämfört med ett år tidigare, enligt officiell statistik som publicerades i helgen.

Det var betydligt starkare jämfört med de föregående sex månadernas minussiffror, vilka starkt bidragit till att fastlandsbörserna Shanghai och Shenzhen backat i år med omkring 6 respektive omkring 3 procent.

Och mot slutet av året väntas industrin gå ännu bättre, enligt Peking.

”Industrisektorns prestationer visar prov på stabilisering och vi ser en tydligt växande trend i månad-för-månad-siffrorna under det tredje kvartalet”, säger Zhu Hongren, talesperson och chefsingenjör för Kinas Industri- och it-departement till Reuters.

Även Bank of America Merrill Lynch tolkar september månads industrisiffror som en vändpunkt för Kina.

”Vändningen för vinster är i linje med våra förväntningar på gröna skott generellt och en förbättring av i synnerhet vinstmarginalerna i Kina”, skriver bankens analytiker i en kommentar till den färska statistiken.

Kinas BNP-tillväxt ökade också takten under perioden juli-september till 2,2 procent jämfört med föregående kvartal, från 2 procent under perioden april-juni.

Tyck till