Annons

USA-börser: Handel kring nollan<br />

New York-börserna öppnade veckans sista dag med ett växlande men relativt risktillvänt handelsmönster efter att statistik visat att USA:s BNP var högre än väntat under det tredje kvartalet. Michiganindex lade dock en smula sordin på stämningen strax därefter.

Dow Jones Industrial Average var ned 0,1 procent till indexnivån 13.083 vid klockan 16.35, medan det bredare S&P 500 retirerade 0,2 procent till 1.407,8. Nasdaq Composite var ned 0,1 procent till 2.985.

Teknik- och industribolag hörde till de sektorer som steg på det breda indexet, medan telekom och konsumentvaror var ned.

Amerikansk BNP visade strax före börsöppning på en ökning med 2,0 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig analytiker att BNP skulle ha ökat med 1,8 procent under det tredje kvartalet.

"Medan ökningen bekräftar en i bästa fall blygsam tillväxt visar det även att vi inte är på väg utför något stup, och marknaden vinner en viss tröst i det. För tillfället avlägsnar det vissa av de farhågor som rymts i kurserna", sade Ryan Larson, aktiehandelschef för USA-bolag vid RBC i Chicago, till Bloomberg News.

Efter en halvtimmes handel fick sentimentet sig en törn av att det definitiva Michiganindexet, som mäter stämningen bland amerikanska konsumenter, blev lägre än väntat och lägre än den för två veckor sedan publicerade preliminära siffran. Ökningen jämfört med september var dock markant, och index befinner sig nu på 82,6, den högsta nivån sedan september 2007.

"Jag tror att konsumenternas ökande tillförsikt delvis beror på lägre bensin- och bränslepriser, och en annan faktor kan vara den gradvisa förbättringen på arbetsmarknaden", sade Michael Ferolo, chefekonom för USA vid JP Morgan i New York, till Bloomberg News inför rapporten.

På bolagsnivå ledde Elektas ärkerival Varian S&P 500-indexet efter att torsdagskvällens rapport överträffade förväntningarna med cirka 5 procent på nettoresultatnivå. Bolaget åtnjuter stark efterfrågan på sina röntgen- och onkologisystem i hela världen, hette det i rapporten, och aktien steg nästan 16 procent.

Amazon, som också rapporterade på torsdagskvällen, steg 3,7 procent till 231:33 efter att ha handlats ned den senaste veckan inför rapporten. Rapporten var sämre än väntat, men enligt analyshuset Piper Jaffray är det bara en tidsfråga innan Amazon börjar öka sina marginaler varaktigt.

Specialfordonsföretaget Oshkoshs styrelse sade ett enhälligt nej till erbjudandet från Carl Icahn om att köpa bolaget för 3 miljarder dollar. Det kan jämföras med dagens börsvärde, 2,75 miljarder dollar, efter en uppgång i aktien på 0,7 procent efter att ratandet kungjordes. Enligt styrelsen är budet för lågt, och Carl Icahns idé om att knoppa av krandelen JLG benämns som ett resultat av dåliga råd.

Expedia steg 15 procent efter sin rapport, där vinsten överträffade förväntningarna tack vare fler och fler hotellbokningar via bolagets sajt hotels.com. Även konkurrenten Priceline.com steg, men inte lika mycket.

På räntemarknaden backade den amerikanska tioårsräntan 5 punkter till 1,77 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?