Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson sämsta storbolaget

Stockholmsbörsen handlades på minus under större delen av fredagen, men vände upp mot nollstrecket sedan amerikansk makrostatistik slagit förväntningarna.

I övrigt fortsatte kvartalsrapporteringen att dominera nyhetsflödet. Husqvarna, Betsson, Lindab och Nobia utmärkte sig alla på uppsidan, medan Ericsson föll tungt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,1 procent högre till nivån 1.059,2. Aktier för 10,6 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Inklusive Bats Chi-X, Burgundy och Turquoise uppgick omsättningen till 13,2 miljarder.

Färska data visade att USA:s bruttonationalprodukt, BNP, preliminärt ökade med 2,0 procent i beräknad årstakt under det tredje kvartalet, mer än den enligt Bloomberg News väntade ökningen på 1,8 procent.

Statistiken hjälpte konjunkturkänsliga verkstads- och råvarubolag att ticka uppåt, men de stora rörelserna noterades för rapporterande bolag.

Husqvarna steg 9,7 procent i vad som av analytiker beskrivs som ett "lättnadsrally", sedan rörelseresultatet visat sig något bättre än väntat.

"Dessutom uppfattas löftet om kostnadsbesparingar under 2013 som positivt", noterar Johan Eliason, analytiker på Cheuvreux.

Betsson och Hexagon rapporterade båda resultat i linje med förväntningarna, men kommentarer från bolagens vd:ar tolkades positivt av marknaden. Aktierna steg 8,2 procent till 178:50 kronor respektive 4,1 procent till 151:60 kronor.

Andra kursraketer var Lindab och Nobia, som avancerade 8 och 9 procent efter sina rapporter. Lindabs försäljning minskade men marginalen imponerade och för Nobia var den organiska försäljningstillväxten i Kontinentaleuropa stark.

NCC levererade ett något starkare justerat rörelseresultat än väntat. Bland annat ökade rörelsemarginalen inom den svenska byggverksamheten till 4,1 procent. Väntat var en minskning till 3,2 procent, enligt SME Direkt. B-aktien steg 4,1 procent till 122 kronor.

På den positiva sidan märktes också bankerna, trots att sektorn backat på kontinenten sedan Standard & Poor's kommit med negativa besked för flera franska banker. SEB och Nordea var i topp med uppgångar på 1,2 procent.

Elekta steg 3,5 procent. Amerikanska ärkerivalen Varian rapporterade på torsdagskvällen försäljning och resultat som var bättre än väntat.

I andra änden av storbolagsindex återfanns Ericsson, som tappade 3,9 procent till 58:15 kronor. Kvartalets rörelseresultat var ungefär som prognostiserat, men marknaden tog fasta på att bruttomarginalen sjönk till 30,4 procent, från 35,0 procent motsvarande kvartal i fjol. Analytikerna hade räknat med en bruttomarginal på 31,7 procent, enligt SME Direkt.

"Det var ett dåligt kvartal. Marginalen var sämre än väntat, med mindre mjukvaruförsäljning, och det ser Ericsson ingen förändring i under de kommande fyra kvartalen", säger Pareto Öhmans analytiker Helena Nordman-Knutsson

Bland de mindre bolagen märktes gruvbolaget Dannemora Mineral, som rusade drygt 12 procent till 30:50 kronor sedan bolaget bekräftat att en konvertibelemission ersätter en tidigare aviserad och kritiserad aktieemission, samtidigt som årets produktionsprognos upprepas. Aktien kvalade därefter in på "Heta listan" hos Placera.nu.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?