Annons

Råvaror: Minus över hela linjen<br />

Priserna på råvaror sjönk på bred front på fredagens förmiddagshandel och följde därmed den riskaversiva utvecklingen på övriga finansmarknader.

"Råvarumarknaderna har hamnat under förnyad press, på grund av svagare asiatiska aktiemarknader i spåren av besvikelser i bolagsrapporter och en starkare dollar", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

På råoljemarknaden hade WTI vid klockan 8.10 sjunkit 0:92 dollar till 85:13 dollar per fat, medan motsvarande termin för Brent sjunkit 1:04 dollar till 107:45 dollar per fat.

Marknaden "är fokuserad på efterfrågesidan av ekvationen, och som vi har sett under många månader verkar den inte vara särskilt ljus. Marknaden kommer egentligen inte reagera så länge som inte statistik kommer in exceptionellt vilket jag kan inte se", sade David Lennox, resursanalytiker vid Fat Prophets till Bloomberg News.

Enligt Commerzbank är "finansmarknaderna helt klart den dominanta kraften för tillfället snarare än risker på utbudssidan, som fortfarande är många".

Banken pekar bland annat på orkanen Sandy som prognostiseras slå mot USA:s nordöstra kust nästa vecka, och det finns ett stort antal raffinaderier som kan drabbas.

Orkanen förväntas växa till en så kallad "Frankenstorm" som kan bli den värsta att drabba norsostkusten på 100 år om prognoserna är korrekta. Detta på grund av att Sandy kan komma att röra sig in i en annan storm från Mellanöstern, vilket skulle öka styrkan avsevärt.

"Vad vi ser i våra modeller är en storm på en intensitet som vi inte har sett i denna del av landet det senaste århundradet. Vi försöker inte hajpa den, detta är vad vi ser i våra modeller", sade Paul Kocin, meteorolog vid National Weather Service, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange har kopparns tremånaderstermin tappat 40 dollar till 7.775 dollar per ton, medan nickel sjönk 195 dollar till 15.935.

"Det verkar nu som att vi kommer att fortsätta på en korrektionsbana på kort sikt. Marknaden har skakat av sig en del av den ganska bra datan från diverse länder de senaste dagarna och nu har det nedgående momentum kommit tillbaka. Euron tappar", sade Kevin Tuohy vid INTL FCStone till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna noterade spotpriset på guld för en nedgång om 7 dollar till drygt 1.705 dollar per uns, medan silvret var ned 0:37 dollar till 32:775.

Trots prisnedgångarna steg innehaven i börshandlade guldfonder till 2.585,1 ton på torsdagen, den högsta nivån någonsin. Den typen av investerare brukar ses som mer medellångsiktiga.

I en enkät av Bloomberg News räknar 14 av 26 tillfrågade analytiker med att guldpriset kommer att stiga nästa vecka. Nio tror på sjunkande priser medan övriga tre var neutrala.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?