Annons

Räntor och valutor: Fallande räntor<br />

Marknadsräntorna i Europa kärna sjunker på bred front på fredagen i ett riskavert klimat med ett antal svaga bolagsrapporter, bland andra Apple.

Samtidigt stiger räntorna i Europas periferi, särskilt i Spanien. På valutamarknaden har euron återhämtat lite av tidigare försvagningar mot dollarn. Kronan handlas fortsatt svagare mot framför allt dollarn.

"Vinsterna från de flesta stora företag är något nedslående. Den svaga ekonomin och konsumtionen fortsätter att ge tuffa tider för företagen", sade Kasem Prunratanamala, analyschef vid CIMB Securities i Bangkok, till Bloomberg News.

Efter att statistik under förmiddagen visade på svagheter i svensk handelsbalans i september vänds nu blickarna mot eftermiddagens amerikanska BNP-statistik.

Svenska marknadsräntor sjunker 2-3 punkter, med den tioåriga statsobligationsräntan 3 punkter ned till 1,57 procent. Den tyska tioårsräntan sjunker 7 punkter till 1,54 procent.

Spanska marknadsräntor stiger samtidigt 5-9 punkter och tioårsräntan handlas till 5,67 procent efter att Spaniens arbetslöshet, precis som väntat, steg till rekordhöga 25,0 procent under det fjärde kvartalet från 24,6 procent under det andra kvartalet.

"Läget är allvarligt. Det finns fortfarande utrymme för en försämring av arbetslösheten. Aktiviteten är svag och regeringen skär ned på jobben eftersom det finns strikta mål om att justera antalet tillfälligt anställda i offentlig sektor, särskilt inom sjukvård och utbildning", sade Ricardo Santos, ekonom vid BNP Paribas i London, till Bloomberg News.

På torsdagskvällen aviserade Spanien att man godkänner lån till Andalusien och Valencia via landets regionala räddningsfond FLA. Utbetalningarna blir på 2,13 respektive 2,54 miljarder euro.

Italien emitterade tvååriga nollkupongsobligationer till den lägsta räntan sedan i mars. Italienska räntor stiger i främst löptider.

Den svenska exporten sjönk 13 procent mellan september 2011 och september 2012. Importen sjönk samtidigt med 12 procent och handelsbalansen visade ett överskott på 7,5 miljarder kronor i september. Handelsöverskottet var därmed större än väntade 5,9 miljarder kronor i SME Direkts enkät.

Anna Felländer, makroanalytiker vid Swedbank, skriver i ett marknadsbrev att trots den oväntat starka handelsbalansen var de underliggande siffrorna svagare, med tecken på en svagare extern miljö och inhemsk efterfrågan.

"Dagens utfall och de senaste indikatorerna visar på en något svagare exportutveckling än vår senaste prognos för det tredje kvartalet. Vi ser inga tydliga tecken på en återhämtning under det fjärde kvartalet och därför väntar vi oss att en stabilisering i exporttillväxten försenas till det första kvartalet nästa år", skriver Anna Felländer.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson skriver i ett marknadsbrev att den kraftiga nedgången i export och import förklaras av att det var två arbetsdagar färre i september i år, negativa baseffekter från en hygglig jämförelsemånad i fjol och en svag underliggande trend.

Han skriver vidare att utrikeshandeln var ganska bra under det tredje kvartalet, men att utsikterna för de kommande kvartalen är svaga. Indikatorer har fallit och såväl export som BNP kommer troligen att minska under det fjärde kvartalet, enligt Nordea.

Amerikanska marknadsräntor sjunker inför eftermiddagens BNP-statistik, klockan 14.30. Den tioåriga statsobligationsräntan är ned 6 punkter till 1,78 procent.

Det första estimatet över USA:s BNP undre det tredje kvartalet väntas enligt Bloomberg News enkät visa på en tillväxt på 1,8 procent i beräknad årstakt, vilket skulle innebära en uppväxling från 1,3 procent under det andra kvartalet.

Framför allt är det privatkonsumtionen som väntas lyfta tillväxten, privatkonsumtionen spås öka med 2,1 procent i beräknad årstakt. Företagssidan väntas bli svagare, skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev, där de tipsar om att ta en extra titt på privat inhemsk efterfrågan, som de ser som den viktigaste delkomponenten i BNP-statistiken.

"Bostadsinvesteringar (+10,0 procent i prognos jämfört med tidigare 8,4 procent) kommer att vara en viktig drivkraft för privat inhemsk efterfrågan eftersom sektorn väntas visa det sjätte kvartalet i rad med ökningar", skriver Deutsche Bank.

På valutamarknaden har euron återtagit lite av tidigare försvagningar mot dollarn, men handlas fortsatt något svagare än vid svensk stängning på torsdagen. Yenen har samtidigt tappat lite mot dollarn.

Kronan har försvagats 3 öre till 6:72 mot dollarn och 1 öre till 8:69 mot euron, från torsdagen.

Fredag klockan 11.35 (torsdag klockan 16.15)
USD/SEK 6:7165 (6:6919) Statsobl 2y 0,74 (0,76)
EUR/SEK 8:6930 (8:6793) Statsobl 10y 1,57 (1,60)
EUR/USD 1:2943 (1:2970) Räntegap/ty 3 (-1)
US obl 10y 1,78 (1,84) Tysk obl 10y 1,54 (1,61)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?