Annons

Stockholmsbörsen: Rapportbolag går åt olika håll<br />

Stockholmsbörsen följde de ledande europeiska handelsplatserna under torsdagsförmiddagen och steg något.

Bland rapporterande bolag hittades Astra Zeneca, SEB och Sandvik på uppsidan medan ABB tappade. Kungsleden och Oriflame var dock öppningshandelns stora förlorare.

Stockholmsbörsens OMXS30 hade stigit 0,6 procent till indexnivån 1.056,4 kring klockan 10.20. På Stockholmsbörsen uppgick omsättningen då till 2,2 miljarder kronor.

I Europa var FTSE 100, CAC 40, DAX och Euro Stoxx samtliga mellan 0,6 och 0,8 procent högre.

Astrazenecas handlades upp 1,0 procent efter en vinst per aktie i kärnverksamheten som överträffade snittprognosen i SME Direkts analytikerenkät. Prognosintervallet för vinst per aktie inom kärnverksamheten om 6:00-6:30 dollar per aktie för helåret 2012 upprepades, snittförväntningarna var här 6:16 dollar.

"Rörelsemarginalen för kärnverksamheten var bättre än väntat. Det gör att aktien handlas upp lite, men det är ingen rapport som förändrar den allmänna bilden av Astrazenecas problem", sade en läkemedelsanalytiker till Direkt.

Efter en öppning under nollstrecket vände SEB upp och var 1,4 procent högre sedan rörelseresultatet blivit 3 procent starkare än väntat med stöd av lägre kreditförluster än prognos medan räntenettot var aningen lägre än väntat.

"Räntenettot kan förklaras av valuta och tradingrelaterat, så det är ingen fara på taket där, och det bör se bättre ut kommande kvartal", sade en analytiker.

ABB tappade runt 1 procent i öppningshandeln trots ett resultat i linje med förväntningarna. Orderingången var dock klart svagare än väntat och understeg till och med den lägsta prognosen i SME Direkts analytikerenkät.

Efter en svag start vände Sandviks aktie upp och noterades 0,5 procent högre trots en rapport som rakt igenom var svagare än väntat med en orderingång som var 9 procent lägre än SME Direkts snittprognos. Bolaget framhävde en nedåtgående trend för gruvindustrin och att nedgången tilltog under kvartalet.

"Kennametal var ute och baissade rejält i går och därmed har det funnits farhågor om det skulle bli avsevärt sämre än så här", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Swedbank har sänkt rekommendationen för Volvo till neutral, från tidigare köp, aktien tappade 1,3 procent.

Billerud lyfte närmare 8 procent efter att ha levererat ett rörelseresultat som var hela 34 procent bättre än väntat i SME Direkts snittprognos. Rapporten benämndes som "riktigt bra" av en analytiker som även påpekade att vd Per Lindberg "verkar rätt självsäker inför framtiden".

Oriflame tickade däremot knappa 10 procent lägre efter en tidigarelagd kvartalsrapport där rörelseresultatet inte riktigt nådde upp till förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät. Samtidigt sänktes prognosen för försäljning i lokal valuta under helåret 2012. Analytiker pekade på bolagets fortsatta tapp av säljare som grunden till kosmetikabolagets försäljningsvarning på torsdagsmorgonen och i sin tur aktiens kraftiga tapp under den inledande torsdagshandeln.

Kungsleden retirerade 22 procent sedan det i samband med rapport bedömt att - om samtliga skattetvister skulle förloras - maximal negativ effekt på eget kapital uppgår till runt 3 miljarder kronor utöver tidigare reserveringar på 1 miljard.

Denna uppdatering var helt oväntad och skulle, om det faller ut,kunna leda till nyemission på grund av brutna bankvillkor (kovenanter), förklarade Simen Mortensen, analytiker vid DNB, för Nyhetsbyrån Direkt.

Från USA kommer under eftermiddagen orderingången för varaktiga varor i september samt statistik över nyanmälda arbetslösa förra veckan och kontrakterade husköp i september.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen noterades 0,4 till 0,6 procent högre, kring klockan 10.20.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?