Annons

Stockholmsbörsen: <br />Pilarna pekar nedåt inför starten<br />

Europaterminerna pekar svagt upp inför onsdagens öppning. Sandviks rapport var dock svagare än marknaden väntat sig och ABB:s orderingång nådde inte upp till förväntan. Även Astra Zeneca och SEB har levererat resultat medan Oriflame tidigarelade sin rapport med en sänkt försäljningsprognos.

Kring klockan 8.40 var terminerna för CAC 40, DAX och Euro Stoxx 50 från 0,1 till 0,2 procent upp. FTSE 100-terminen hade däremot tappat 0,1 procent.

I ett svettigt rapportflöde levererade ABB visserligen ett resultat som var i linje med förväntningarna. Däremot var orderingången klart svagare än väntat och understeg den lägsta prognosen i SME Direkts analytikerenkät.

Sandviks rapport var rakt igenom svagare än väntat och orderingången var 9 procent lägre än SME Direkts snittprognos. En nedåtgående trend noterades för gruvindustrin och nedgången tilltog under kvartalet. Sandvik har noterat fler annullerade order än tidigare, skrev bolaget i kvartalsrapporten.

Oriflame tidigarelade sin kvartalsrapport och rörelseresultatet nådde inte riktigt upp till förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät. Samtidigt sänktes prognosen för försäljning i lokal valuta under helåret 2012.

Astra Zenecas vinst per aktie i kärnverksamheten överträffade snittprognosen i SME Direkts analytikerenkät. Prognosintervallet för vinst per aktie inom kärnverksamheten, Core, om 6-6,30 dollar per aktie för helåret 2012 upprepades, snittförväntningarna var här 6,16 dollar.

SEB levererade ett rörelseresultat som var 3 procent starkare än väntat med stöd av lägre kreditförluster än prognos medan räntenettot var aningen lägre än väntat.

Vidare levererade Billerud ett rörelseresultat som var hela 34 procent bättre än väntat i SME Direkts prognos.

Swedbank har sänkt rekommendationen för onsdagens rapportförlorare Volvo till neutral, från tidigare köp.

På makrofronten väntar räntebesked från Riksbanken klockan 9.30. Samtidigt släpper SCB finansmarknadsstatistik, där inte minst ökningstakten i hushållsutlåningen är av intresse. På Europaagendan står M3 från euroområdet i september samt det första estimatet för Storbritanniens BNP undre det tredje kvartalet.

Från USA kommer under eftermiddagen orderingången för varaktiga varor i september samt statistik över nyanmälda arbetslösa förra veckan och kontrakterade husköp i september.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen noterades 0,2 till 0,5 procent högre på torsdagsmorgonen.

Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen blev precis den icke-händelse som analytikerna hade räknat med.

Kinas industridepartement meddelade under natten att ökningstakten i landets industriproduktion kommer att vara högre under det fjärde kvartalet än under det tredje kvartalet. Ett sådant uppsving ska bekräftas av statistik över elproduktionen.

Enligt uppgifter till China Securities Journal kommer Kina vidare att vidta åtgärder för att öka den inhemska konsumtionen, med åtgärder som att bland annat snabba på viktiga byggprojekt och dämpa spekulation i fastighetssektorn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Boston ScientificAnnons

Expert: ”Bättre dialog med medtechföretagen kan hjälpa till att lösa sjukvårdens utmaningar”

Den svenska sjukvården står inför enorma utmaningar i spåren av en åldrande befolkning med mer komplexa sjukdomar och vårdskulden som uppkommit under covidpandemin.

Medtechföretagen har ofta nya lösningar som både är mer medicinskt effektiva och samhällsekonomiskt lönsamma, men har haft svårt att kommunicera det.

– Vi efterlyser en ännu bättre dialog mellan vår bransch och sjukvården. Det kommer gynna alla inblandade, framför allt patienterna, säger Jörgen Nilsen, Nordisk chef på medtechföretaget Boston Scientific Nordic AB.

Antalet patienter med kroniska sjukdomar ökar hela tiden. Samtidigt blir de allt mer upplysta om vilka behandlingsmetoder som finns och ställer därmed ökade krav.

Till det kommer effekten av covidpandemin, där det fram till 31 december i år kommer att finnas en eftersläpning på uppskattningsvis 200 000 operationer som måste genomföras. Samtidigt får inte sjukvården nya resurser i motsvarande utsträckning.

– Vården kommer att behöva göra mycket mer men med ungefär samma resurser, och den ekvationen går inte ihop. Här kan medtechföretagen hjälpa till, säger Jörgen Nilsen.

Investera sig ur krisen

Enligt färska siffror står medicinteknik för 5-7 procent av kostnaden för sjukvården och omsorgen. Samtidigt skulle effektivare utnyttjande av rätt medicinteknik kunna spara enorma summor av sjukvårdens kostnader och även andra resurser.

– Det finns nu så många evidensbaserade fall som styrker detta. Om vi kunde förklara detta bättre och bli överens med sjukvårdens beslutsfattare så finns det enorma besparingar att göra, trots att ny teknik inledningsvis kan vara dyr att investera i, säger han.

Roger Ahlgren är Market Access Manager på företaget. Han ger flera exempel på denna nya teknik.

En innovation gäller telemonitorering av patienter med hjärtsvikt, en folksjukdom som runt 250 000 svenskar lider av och som beräknas förbruka 1-2 procent av sjukvårdens totala resurser.

Inuti avancerade pacemakers finns sensorer som kan förutspå en förvärrad situation för hjärtat.

– Vårt system använder en intelligent algoritm för att kontinuerligt förutsäga och bestämma sannolikheten för att en person snart kollapsar hemma och tvingas åka med ambulans till sjukhuset för mycket dyrare vård. Det skulle kunna spara oerhört många intensivvårdsdygn om den erbjöds, säger han.

Sämre ersättning bromsar ny teknik

Ett annat exempel är behandlingen som ges mot godartad prostataförstoring i Sverige. I dag finns betydligt bättre teknik, för snabbare och billigare behandling. Det faktum att det inte införts i flera regioner beror bland annat på att sjukvården inte får samma ersättning om operationen görs i dagkirurgi, eftersom patienten inte behöver stanna över natten då återhämtningen går snabbare. 

– Istället får vi patienter som opereras med äldre teknik, vilket skapar högre totalkostnader vid tillfället, samt fler kostnader längre fram, säger Roger Ahlgren.

Dessutom opereras alldeles för få patienter och i väntan på behandling kostar varje år läkemedel och katetrar betydligt mer än den nya metoden. Under denna väntan lider patienterna ofta mycket.

Ytterligare ett exempel är vid de förbättrade möjligheterna att byta ut en hjärtklaff via kateter i ljumsken, så kallad TAVI. 

– Vid klaffbyten riskerar man att patienten kan råka ut för en stroke i samband med operationen. Det finns en produkt som reducerar risken till ett minimum, men vem skall betala för den, då kostnaden för en stroke hamnar på andra avdelningar inom sjukhuset, eller i primärvården, säger Roger Ahlgren.

Kan lösa utmaningarna

Jörgen Nilsen menar att branschorganisationen Swedish Medtech har en viktig roll att spela för att förbättra dialogen med sjukvården och se till att alla håller fokus på patientens behov – att skapa rätt lösningar för en förbättrad vård.

– De gör ett mycket bra jobb men det finns en tröghet i systemet som gör att patienten inte får tillgång till rätt teknik, säger han.

Själv tror han att medtechföretagen kan lösa en del av de utmaningar som sjukvården står inför, som vi sett exempel på under rådande pandemi.

– Medicinteknik betraktas ibland som en kostnadsdrivare, men vi menar att det är precis tvärtom. Med ny och bättre teknik kan sjukvården göra mer med färre resurser och nu är det dags att vi kliver fram på allvar. Men det ställer också höga krav på oss företag. Vi måste bli bättre på att förstå och sedan förklara vilka värden vi skapar för vården. Rätt utnyttjat finns många områden där vi kan förbättra för patienten, effektivisera och samtidigt reducera totalkostnaderna för sjukvården, säger Jörgen Nilsen och avslutar:

– Detta kommer bara kunna ske om vi utökar och välkomnar dialogen.

Fakta: Boston Scientific 

Boston Scientific är ett medicinteknikföretag med över 100 personer anställda i Norden, och huvudkontoret ligger I Helsingborg.

Läs mer på: www.bostonscientific.com/en-EU/home.html

@BSC_EU_Heart 

BSC LinkedIn

 

Mer från Boston Scientific

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Boston Scientific och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?