Annons

Råvaror: Guldet dyrare<br />

Priset på råvaror noterades för mindre rörelser i båda riktningarna på torsdagen. Den milda handeln sades bland annat bero på att investerare inväntar viktiga hållpunkter, såsom det amerikanska valet.

På råoljemarknaden var WTI vid golvhandelns stängning upp 0:47 dollar till 86:20 dollar per fat, medan motsvarande termin för Brent stigit 0:69 dollar till 108:54 dollar per fat.

"Marknaden är avvaktande. Det amerikanska valet närmar sig och ett maktskifte skulle kunna innebära stora förändringar. Oljepriset tycks ha fastnat i ett intervall mellan 85-95 dollar, och kommer nog att stanna där tills någonting händer", sade Neal Ryan, partner vid Ryan Oil & Gas Partners till Marketwatch.

I investerares blickfång låg en knippe amerikansk statistik som inkom på eftermiddagen.

Siffror från arbetsmarknadsdepartementet visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 23.000 till 369.000 personer, under vecka 42, jämfört med föregående vecka. Enligt Bloombergs snittprognos väntades 370.000 nya arbetssökande.

Statistik över orderingången för varaktiga varor var 2,4 procentenheter bättre än väntat, samtidigt som data över kontrakterade husköp var 2,2 procentenheter sämre än. De båda indikatorerna steg dock jämfört med månaden innan.

Råvarupriserna fick tidigare under dagen stöd efter en rapport från den japanska nyhetsbyrån Nikkei om att Japans centralbank, Bank of Japan, kan komma att öka sitt tillgångsköpsprogram med 10.000 miljarder yen till 90.000 miljarder yen.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange har kopparns tremånaderstermin tappat 2 dollar till 7.815 dollar per ton, medan nickel sjönk 270 dollar till 16.130.

På ädelmetallmarknaden noterade spotpriset på guld för en uppgång om cirka 11 dollar till cirka 1.713 dollar per uns, medan silvret var upp 0:40 dollar till cirka 32 dollar.

Guldets uppgångar härleddes bland annat till att Brasiliens och Turkiets centralbanker utökade sina innehav i den ädla metallen, enligt statistik från IMF. Brasiliens gulduppköp var enligt Bloomberg det första sedan 2008. Normalt sett är även guldhandeln i Indien stor vid denna tidpunkt på året, eftersom landet firar högtider och är inne i en bröllopssäsong.

"Fler och fler centralbanker involverar sig i guldmarknaden. Efter den senaste tidens nedgångar ökar dessutom uppköpen, speciellt i Indien har vi sett detta", sade David Meger, chef för metallhandeln på Vision Financial Markets, till Bloomberg News.

Noteringar klockan 21.00
Råolja (pris/fat):

Brent, första termin +0:69 USD 108:54
WTI, första termin +0:47 USD 86:20
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -2 USD 7.815
Zink -19 USD 1.836
Aluminium oför 1.938
Nickel -270 USD 16.130
Bly -3 USD 2.005
Tenn +125 USD 20.400
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld 11:30 USD 1.713:25
Silver +0:4012 USD 32:1600
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull +0:0028 USD 0:7295


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?