Annons

Råvaror: Avvaktande handel<br />

Råvarupriserna noterades generellt för måttliga rörelser i båda riktningarna på torsdagen, där marknadsaktörer pekade på att investerare inväntar viktigare hållpunkter framöver.

Guldet steg generellt mer än övriga råvaror efter att centralbankerna i Brasilien och Turkiet utökat sina innehav av ädelmetallen.

På råoljemarknaden var WTI i första termin klockan 18.40 ned 0:08 dollar till 85:65 dollar per fat, medan motsvarande termin för Brent stigit 0:31 dollar till 108:16 dollar per fat.

"Vi förväntar oss inga större rörelser innan vi passerat några viktiga hållpunkter framöver. Fokus ligger på BNP-statistiken som kommer 26 oktober och sysselsättningsstatistiken kommer den 2 november, sen har vi givetvis valet", sa Tim Evans, analytiker vid Citi Futures Perspective, till Bloomberg News.

I investerares blickfång låg en knippe amerikansk statistik som inkom på eftermiddagen.

Siffror från arbetsmarknadsdepartementet visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 23.000 till 369.000 personer, under vecka 42, jämfört med föregående vecka. Enligt Bloombergs snittprognos väntades 370.000 nya arbetssökande.

Statistik över orderingången för varaktiga varor var 2,4 procentenheter bättre än väntat, samtidigt som data över kontrakterade husköp var 2,2 procentenheter sämre än. De båda indikatorerna steg dock jämfört med månaden innan.

I Asien fick marknaderna stöd efter en rapport från den japanska nyhetsbyrån Nikkei om att Japans centralbank, Bank of Japan, kan komma att öka sitt tillgångsköpsprogram med 10.000 miljarder yen till 90.000 miljarder yen.

"Priset (på olja) är ganska översålt. Allt är positivt på de japanska aktiemarknaderna i dag på grund av förväntningar om att Bank of Japan kan lätta på penningpolitiken", sade Tetsu Emori, råvaruförvaltare vid Astmax till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange har kopparns tremånaderstermin stigit med 9 dollar till 7.826 dollar per ton, medan nickel tappade 213 dollar till 16.187.

Kina kommer att vidta åtgärder för att öka den inhemska konsumtionen och utveckla realekonomin för att uppnå en stabil tillväxt, skriver China Securities Journal på torsdagen med hänvisning till en anonym källa vid Kinas Nationella utvecklings- och reformkommission, NDRC.

"Det finns chans för uppgångar nu, efterfrågan tycks sakta öka i Kina" sade Dan Smith, råvaruanalytiker på Standard Chartered till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noterade spotpriset på guld för en uppgång om cirka 9 dollar till strax under 1.711 dollar per uns, medan silvret var upp 0:23 dollar till cirka 32 dollar.

Guldets uppgångar härleddes bland annat till att Brasiliens och Turkiets centralbanker utökade sina innehav i den ädla metallen, enligt statistik från IMF. Brasiliens gulduppköp var enligt Bloomberg det första sedan 2008.

 

Noteringar klockan 18.45
Råolja (pris/fat):

Brent, första termin +0:31 USD 108:16
WTI, första termin -0:08 USD 85:65
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +9 USD 7.826
Zink -10 USD 1.845
Aluminium +2 USD 1.940
Nickel -213 USD 16.187
Bly +4 USD 2.011
Tenn +125 USD 20.400
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +8:80 USD 1.710:75
Silver +0:2287 USD 31:9875
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull -0:0004 USD 0:7263


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?