Annons

Stockholmsbörsen: Volvo väntas tynga verkstadssektorn<br />

Europaterminerna indikerar en svagt positiv start på onsdagens handel. En svag rapport från Volvo riskerar dock att sätta press på Volvo och Sandvik. Vidare inkom Nordea under förväntan inför öppning.

Kring klockan 8.45 var terminerna för CAC 40, FTSE 100, DAX och Euro Stoxx 50 från 0,2 till 0,4 procent högre.

Volvo levererade en rapport som var sämre än väntat rakt igenom på onsdagsmorgonen. Det justerade rörelseresultatet var kring 20 procent sämre än väntat. Rörelsemarginalen var enbart 4,2 procent, mot väntade 6,0 procent. Nettoorderingången på lastbilar var vidare svagare än väntat under kvartalet.

Efterfrågan inom VCE (anläggningsmaskiner) har mattats betydligt under de senaste månaderna, framkom vidare.

"Detta gäller särskilt i gruvsegmentet som en konsekvens av sjunkande råvarupriser och för stora lager i den branschen", skrev Volvo rörande VCE och sänkte helårsprognosen (2012) för anläggningsmaskinsmarknaden i Europa och Kina.

Gruvsegmentet har stor inverkan för Atlas Copco och Sandvik som därmed kan komma att tyngas på onsdagen.

Samtidigt visade Kinas inköpschefsindex för industrisektorn en uppgång till 49,1 i oktober från 47,9 månaden före, enligt HSBC:s preliminära utfall.

Inom verkstad var vidare Trelleborg något svagare än väntat rakt igenom. Trelleborgs försäljningsutveckling under det tredje kvartalet var förhållandevis god i Asien och Nordamerika, medan utvecklingen i Europa var generellt svag.

Även Nordeas rapport var övervägande sämre än väntat och aktien kan tänkas tappa i onsdagens öppningshandel, enligt marknadsbedömare. För närvarande avkastar Nordea väsentligt lägre på sitt egna kapital än konkurrenterna. Räntenettot var svagare än väntat i SME Direkts analytikerenkät, tyngt av lägre inlåningsmarginaler. Vidare har Danmark fortsatt att gäcka, där kreditförlusterna fortsatte att öka.

Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas, konstaterade för Nyhetsbyrån Direkt att Nordeas avkastning på justerat eget kapital var 11,6 procent i kvartalet - mot en kärnprimärkapitalrelation på 12,2 procent.

"Handelsbanken och Swedbank har 300-400 punkter högre lönsamhet (på justerat eget kapital) även om man har 400-500 punkter mer kapital. Det är ganska intressant", sade han.

Vidare har bland annat även SSAB och Intrum Justitia rapporterat inför öppning medan PA Resources arbetar med finansiering och därför senarelade sin rapport.

Vid öppning väntas rapport från Höganäs och kring lunchtid levererar Atlas Copco resultat.

Från euroområdet kommer under förmiddagen preliminärt inköpschefsindex, som för industrin väntas ha stigit till 46,5 i oktober jämfört med 46,1 föregående månad. Från Tyskland kommer IFO-index som antas ha stigit till 101,6 i oktober från 101,4 i september, efter att ha sjunkit fem månader i rad.

Klockan 20.15 publicerar Federal Reserve sitt räntebesked. Vid det förra mötet beslutade FOMC att köpa bolånepapper, MBS:er, för 40 miljarder dollar per månad tills vidare. FOMC väntas fortsätta diskussionerna om eventuella förändringar i den penningpolitiska hållningen och kommunikationen vid mötet, men policybeskedet väntas inte bjuda på några direkta nyheter som kan driva marknaden.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen noterade uppgångar på 0,2 till 0,3 procent på onsdagsmorgonen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?