Annons

Råvaror: Lagersiffror <br />tynger oljepriset<br />

Råvarorna noterades för en blandad utveckling på onsdagen. Oljan tappade mark efter en oväntat hög uppgång i de amerikanska lagrena samtidigt som basmetallerna generellt noterades högre efter en uppgång i kinesiskt industri-PMI.

På råoljemarknaden var WTI i första termin klockan 18.40 ned 1,39 dollar till 85,28 dollar per fat, medan motsvarande termin för Brent tappade 0,98 dollar till 107,26 dollar per fat.

De amerikanska lagren av råolja steg med 5,9 miljoner fat under förra veckan, enligt statistik från energidepartementet. Enligt Bloomberg väntades lagren stiga med 1,8 miljoner fat. Lagren av bensin steg 1,4 miljoner fat, väntat var här 0,5 miljoner. Destillatlagren sjönk 0,6 miljoner fat jämfört med en väntad nedgång om 1,2 miljoner.

"Lagrena byggs upp och det finns en större tillgång än efterfrågan", sa Todd Horwitz, chefsstrateg på Adam Mesh Trading Group.

Onsdagen har haft en hel del inköpschefsstatistik att erbjuda, från både Kina, USA och Europa.

Råvarorna fick tidigt på morgonen stöd av att Kinas inköpschefsindex för industrisektorn steg till 49,1 i oktober från 47,9 månaden före, enligt HSBC:s preliminära utfall.

Markit lämnade även preliminärt snabbestimat över inköpschefsindex från tillverkningsindustrin i USA. Indexet visade här på en nedgång till 51,3 i oktober, från 51,5 i september. Produktionsindex steg dock till 51,5, från tidigare 50,6. Preliminär inköpschefsindex för euroområdet och IFO-index för Tyskland kom båda in klart under förväntningarna.

Bland basmetallerna på London Metal Echange höjdes kopparns tremånaderstermin med 8 dollar till 7.839 dollar per ton, medan zinkpriset stigit 11 dollar till 1.858.

"Det finns tecken på stabilisering. Dagens preliminära PMI är inte dåligt, det har hjälpt till att stärka marknadens förtroende", sa Lian Zheng på Xinhu Futures till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noterade spotpriset på guld en nedgång om 6,30 dollar till 1.701 dollar per uns, medan silvret var ned 0,06 dollar till 31,63.

Nedgångarna på ädelmetallmarknaden härleddes bland annat till en kommentar från ECB-chefen Mario Draghi som sa att ECB:s obligationsköpsprogram inte kommer att leda till ökad inflation, och att det finns deflationsrisker i ett antal länder.

"Marknaden känner en oro för deflation och det är inte bra för guldet", sa Michael Gayed, chefsinvesterare på Pension Partners, till Bloomberg News.

På onsdagskvällen lämnar Federal Reserve räntebesked, men efter det senaste mötets annonsering av nya lättnader är förväntningarna lågt ställda på att det ska komma några kioskvältare.

Noteringar kl 18.40
Råolja (pris/fat):
Brent, första termin  -0,98 USD  107,26
WTI, första termin  -1,39 USD  85,28Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  +8 USD  7.839
Zink  +11 USD  1.858
Aluminium  -5 USD  1.942
Nickel  +30 USD  16.385
Bly  -7 USD  2.016
Tenn  +20 USD  20.275Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -6,30 USD  1.701,35
Silver  -0,0618 USD  31,626Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull  -0,0194 USD  0,7233


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Ny teknik kan avslöja dolda faror i trafiken

Många trafikolyckor sker i korsningar och i samband med filbyten.

Ofta handlar det om att föraren har ett begränsat siktfält och därför inte lyckas upptäcka hotande faror i tid.

Men nu finns ny teknik som kan göra körningen betydligt säkrare. 

Mer om nya Kia Sorento – nu är den här 

Kia lanserar nu en helt ny generation av den sjusitsiga suven Sorento, en modell som både blivit rymligare i kupén och fått ett större bagageutrymme än sin föregångare. Modellen, som är fyrhjulsdriven i alla versioner, kommer först med en modern dieselmotor för att under det första kvartalet nästa år också lanseras som laddhybrid.

Högupplöst videoflöde

Nya Kia Sorento är den första Kia-modellen i Europa med Blind-Spot View Monitor, ett system som ger föraren en direktvy av områdena på sidorna och snett bakom bilen via det 12,3 tum stora digitala instrumentklustret. 

När föraren förbereder ett filbyte på motorvägen och använder blinkers kommer ett högupplöst videoflöde från kameror i sidoytterspeglarna att synas på displayen, antingen där hastighetsmätaren eller varvräknaren/hybridsystemmätaren normalt visas, och ger föraren en bredare synvinkel – och bättre möjligheter att undvika olyckor med omkörande fordon.

Varnar – och aktiverar bromsarna

Tekniken i Kia Sorento innefattar också en avancerad autobroms. Genom att använda både kamera och radar kan nya Kia Sorento fånga upp och analysera information om andra bilar, fotgängare eller cyklister som korsar vägen. Systemet, som kallas FCA, kan förhindra kollisioner med fordon när man svänger vänster vid en korsning. Om FCA upptäcker en potentiell fara visas en varningssignal i instrumentklustret och maximal bromseffekt appliceras automatiskt.

Blind-Spot View Monitor ingår i det högsta av tre utrustningsnivåer, Advance Plus, tillsammans med bland annat Surround View Monitor (360-gradersvy) och autobroms vid backning (PCA), vilket gör parkeringsmanövrar med låg hastighet så säkra och enkla som möjligt.

Kia har Sveriges längsta nybilsgaranti från fabrik, sju år. Garantin gäller även EV-batterierna i laddhybrider och elbilar.

Mer om nya Kia Sorento – nu är den här 

FAKTA/Kia Sorento Plug-In Hybrid

*Drivlinan kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. 

*Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter.

*Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

*Sorento byggs på en ny SUV-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. 

*Nya Sorento är sjusitsig som standard.

*Laddhybriden har ett bagageutrymme som rymmer upp till 809 liter last med den tredje sätesraden nedfälld. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 988 liter. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?