Annons

USA-börser: Kraftiga <br />kursfall i starten<br />

USA-börserna öppnade tisdagen i negativt territorium. Bakom nedgångarna fanns kvartalsrapporter som landade sämre än väntat från bland annat 3M och Du Pont.

Dow Jones Industrial Average var kring 16.30 ned 1,8 procent till indexnivån 13.103, medan det bredare S&P 500 tappade 1,7 procent till 1.409. Nasdaq Composite sjönk 1,3 procent till 2.978. Omsättningen var 150 miljoner aktier på NYSE och 450 miljoner aktier på Nasdaq.

"Man kan lova hur mycket som helst om penningpolitiska åtgärder, men förr eller senare behöver investerare något konkret att ta på. Kvartalsresultaten tycks helt enkelt inte vara bra nog", sade Jack Albin, chefsinvesterare på BMO Private Bank, till Marketwatch.

På statistikfronten i USA har tisdagen haft detaljhandelsstatistik att erbjuda.

Johnson Redbooks index visade att detaljhandeln i jämförbara butiker steg med 1,3 procent under vecka 42, jämfört med motsvarande period under föregående år. Försäljningen steg 1,6 procent under månaden jämfört med motsvarande period 2011, prognosen var här en uppgång om 1,9 procent.

Enligt ICSC-Goldman Sachs-index steg försäljningen i affärskedjorna i USA med 2,9 procent under vecka 42. Jämfört med veckan före sjönk försäljningen 0,7 procent.

På bolagsfronten var kvartalsrapporterande kemiföretaget Du Pont ned mest i Dow Jones Industrial Average med 7,7 procent. Du Pont redovisade före öppning ett justerat resultat om 32 cent per aktie, enligt Bloombergs snittprognos väntades ett resultat om 47 cent. Även försäljningen var sämre än väntat, 7,4 miljarder mot 8,1 miljarder. Därtill sänkte bolaget resultatprognosen för helåret och aviserade jobbnedskärningar med 1.500 personer.

Teknikbolaget 3M mötte analytikernas förväntningar gällande resultatet, men försäljningen var något sämre. Även 3M sänkte resultatprognosen för helåret och aktien tappade 3,2 procent.

Bland övriga rapporterande bolag återfanns Electrolux-konkurrenten Whirlpool som lämnade kvartalssiffror före amerikansk öppning, och utgjorde för dagen ett positivt undantag. Whirlpool redovisade ett resultat om 1:80 dollar per aktie, att jämföra med analytikernas förväntningar på 1:60 dollar per aktie. Vidare höjde bolaget helårsprognosen för vinsten till intervallet 6:90-7:10 dollar, från tidigare 6:50-7:00. Aktien var upp 4,1 procent.

Apple väntas under tisdagen presentera en ny mindre variant av iPad vid en presskonferens i San Jose. Apples aktie var ned 1,3 procent.

På räntemarknaden har räntan på amerikansk tioårig statsobligation backat 6 punkter till 1,75 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?