ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Lyxklubben på SAS rasar - mot slopad champagne

  • SAS vd Rickard Gustafson Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Aktiekursen rasar och nya sparpaket väntar ­– men problemen slutar inte där för SAS vd Rickard Gustafson. Lyxresenärer i flygbolagets exklusiva klubb Pandion protesterar nu mot att besparingarna slår mot servicen med billigt bubbel i stället för champagne.

De flesta kan bara drömma om nå upp till den högsta nivån i SAS medlemsklubb Eurobonus. Men faktum är att guldkortet inte är det finaste som flygbolaget har att erbjuda.

Varje år bjuder SAS vd personligen in ett antal resenärer att bli en del av Pandion, ett exklusivt sällskap som i dag har cirka 2.000 medlemmar över hela världen.

”Som Pandion har man fler servicefördelar än som guldmedlem (i Eurobonus)”, säger Elisabeth Manzi, presschef vid SAS.

Men trots all den guldkant som Pandionkortet skänker är det en inte helt nöjd samling medlemmar. Inom klubben bubblar ett visst missnöje över att krisbolaget SAS påstås ha gått för långt i jakten på minskade kostnader.

Di.se har tagit del av en mejlkonversation där ett par Pandionmedlemmar för fram sin kritik direkt till vd Rickard Gustafson. Det som verkar uppröra kritikerna mest är att det blödande flygbolaget inte längre serverar äkta champagne i affärsklass på flygningar inom Europa.

Diskussionen inleds med ett mejl till Rickard Gustafson där en Pandionmedlem redogör för ”några smärtsamma upplevelser” den senaste tiden.

”Inom Europa har glasflaskor bytts till plastflaskor och champagne bytts till mousserande”, skriver den missnöjde Pandionmedlemmen.

”Jag vägrar tro att SAS framtid avgörs eller ens påverkas av den eventuella kostnadsreduktionen som uppstår av att köpa mousserande i stället för champagne”, skriver personen till SAS vd Rickard Gustavsson.

Snart hakar fler kritiska röster på. En drar paralleller till bilvärlden och tycker att SAS håller på att förvandlas från en Audi till en Skoda och att den skrotade champagnen är symptomatisk för utvecklingen.

”Idag känns det som att man försöker klistra på ett Audimärke på en Skoda”, skriver personen till SAS vd.

Andra Pandionmedlemmar rycker dock ut till Rickard Gustafsons försvar. Champagne är inte allt, hävdar de, och lyfter i stället fram alla övriga servicefördelar som Pandionmedlemskapet innebär, samt den överlag härliga känslan av att vara med i den hemliga klubben – inte minst när andra uppmärksammar det exklusiva medlemskapet.

”Åkte t/r Köpenhamn i går och hälsades välkommen ombord av pursern på ett – diskret – sätt så att jag visste att hon visste”, skriver en person.

En annan person för fram liknande argument.

”Vid boarding upplever jag ständigt positiv diskriminering till vår fördel på internationella avgångar.”

SAS bekräftar att bolaget tidigare i år bytte från champagne till mousserande vin för affärsresenärer på flygningar inom Europa.

”I det låg att man tittade på kostnaden. Det är ju billigare med mousserande än champagne”, säger presschefen Elisabeth Manzi.

Hon bekräftar även att vin numera serveras i plastflaskor snarare än glasflaskor på resor inom Europa. Detta eftersom plastflaskorna väger mindre, vilket minskar både koldioxidutsläppen och bränsleförbrukningen.

”Vi tittar på allt som vi kan göra för att minska vikten ombord, då är det många bäckar små som gäller. Varje litet gram räknas”, säger Elisabeth Manzi.

Hon känner inte till att det skulle finnas något stort missnöje med förändringarna i dryckesutbudet för SAS affärsresenärer, men säger samtidigt att SAS är öppet för kritik.

”Om våra kunder säger till oss att det här är jättedåligt får vi utvärdera det. Om de säger att det här vill vi inte ha finns det ingen poäng för oss att åka runt med en massa flaskor mousserande - då byter vi tillbaka igen.”

Tyck till