Annons

Stockholmsbörsen: Svag öppning väntas<br />

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen pekar nedåt inför tisdagens handelsstart.

Vid 8.35-tiden noterade terminen för brittiska FTSE 100 0,4 procent ned, medan franska CAC 40 och tyska DAX båda var 0,6 procent lägre. Euro Stoxx 50-terminen var 0,7 procent ned.

Som vanligt var hanteringen av den europeiska krisen i centrum för intresset. Spanien uppges vara redo för nödhjälp, efter att tidigare ha varit avvaktande. Enligt CNBC:s morgonnyheter ska dock den tyska förbundskanslern Angela Merkel vara tveksam till att lägga fram ytterligare en begäran om stöd från ett enskilt land inför det tyska parlamentet.

Moody's ifrågasätter om den spanska bedömningen av bankernas kapitalbehov är tillräcklig och menar att dessa i själva verket kan behöva så mycket som 70-105 miljarder euro. En rekapitalisering är dock "kreditpositiv", enligt Moody's.

De asiatiska börserna steg överlag på tisdagen sedan en räntesänkning i Australien och starka amerikanska PMI-data gett uppgången bränsle. Börserna i Kina, Indien och Hongkong höll stängt.

Härvan kring Telia Soneras affärer växer. Enligt morgonpressen vill svenska åklagare frysa tillgångar till ett värde av 1,5 miljarder kronor tillhörande Takilent i Uzbekistan.

New Wave meddelade på morgonen att ett omfattande åtgärdspaket för dotterbolaget Orrefors Kosta Boda ska inledas. Bland annat ska antalet anställda minska med 130. Bedömda kostnader för den planerade omstruktureringen kommer att reserveras under tredje kvartalet 2012 med sammanlagt cirka 212 miljoner kronor.

Kontanthanteringsbolaget Loomis har förlorat en långvarig legal tvist i Danmark. Kostnaden för bolaget beräknas till knappt 20 miljoner kronor.

Bland dagens rekommendationsändringar noteras att Danske Bank sänker sin rekommendation för SCA till behåll, från köp, enligt Bloomberg News. Danske höjer dock rekommendationen för Elekta till köp, från behåll.

Dessutom har Nomura sänkt sin riktkurs för SSAB till 43 kronor, från tidigare 72 kronor. Rekommendationen för Sweco höjs till köp från behåll av Nordea.

På statistikfronten väntas PPI för EMU klockan 11.00. Dagens amerikanska siffror inkluderar två veckoindex för detaljhandelsförsäljning, klockan 13.45 och 14.55.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen var marginellt upp på tisdagsmorgonen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?