Annons

Räntor och valutor: Kronan tappar<br />

Spredarna inom euroområdet har minskat under förmiddagen. Tyska räntor handlas oförändrat till 2 punkter upp medan spanska räntor har sjunkit 12-16 punkter och italienska 6-10 punkter. Börserna visar en blandad utveckling medan euron stärkts något.

Enligt Reuters uppgifter ska Spanien nu vara redo att söka finansiellt stöd nästa helg. Tyskland vill däremot att Spanien avvaktar, på grund av inrikespolitiska hänsyn.

Spanien måste söka stöd innan ECB kan aktivera sitt program för obligationsköp, OMT.

"Både Spanien och Tyskland behöver marknadstryck för att begära/komma överens om ett stödpaket och det är svårt att göra något av detta så länge som Spanien förefaller att kunna finansiera sig självt. Så om Spanien är redo och villiga att göra en ansökan så är i alla fall hälften av hindret borta", sa Richard McGuire på Rabobank till Reuters.

Marknaden inväntar en kreditöversyn av Spanien från Moody's, och en eventuell nedgradering där Spanien hamnar under "investment grade" skulle kunna sätta ny press uppåt på spanska räntor och nedåtpress för tyska.

"En nedgradering för Spanien från Moody's kan göra att det tippar över för tyska tioåriga statsobligationer ned mot 1,3 procent. Men vi ser att oddsen talar något till förmån för ett bekräftat betyg och förväntar oss därmed en viss lättnad i periferin", skrev Commerzbank i ett kundbrev enligt Reuters.

Svenska räntor handlas marginellt ned, medan kronan har tappat 4 öre mot dollarn och lika mycket mot euron, från svensk stängning på måndagen.

Riksbanken publicerade sina företagsintervjuer, som visade att många företag ser en svagare konjunkturutveckling framöver, och där främst tillverkningsindustrin och byggföretagen är pessimistiska.

Dystrare klimat och hård konkurrens gör att företagen inom främst tillverkningsindustrin tror att priserna kommer att bli lägre. Inom handeln är konjunkturläget bättre men företagen märker av en avvaktande hållning bland kunderna.

Exportföretagen ser fortsatt svag efterfrågan från Europa och bedömer att kronförstärkningen under sommaren lett till hårdare konkurrens. Ur svaren går också att utläsa att många företag nu planerar för nedskärningar i personalstyrkan den närmaste tiden. Personalstyrkan anses för stor i förhållande till efterfrågan och produktion.

Nordea skrev i en kommentar att intervjuerna är ännu ett tecken på att den svenska ekonomin har tappat momentum, men detta tillsammans med andra indikatorer i samma riktning är inte tillräckligt för att Riksbanken ska sänka redan reporäntan i oktober

"Det mest slående i Riksbankens interjuver är att företagen signalerar låg inflation. Företagen inom industrin och byggsektorn förväntar sig att priserna sjunker i spåren av svag efterfrågan och stark konkurrens, medan detaljhandeln och grossisthandeln ser vissa prishöjningar kommande året. Generellt har företagsutsikterna försämrats sedan rapporten i maj", skrev Nordea.

Danske Bank spår i en konjunkturprognos på tisdagen att Sveriges BNP ökar med 0,8 procent i år 1,3 procent nästa år, medan Swedbank spår 0,8 procent i år och 1,7 procent 2013.

USA-räntorna sjönk under natten till tisdagen men har vänt upp under förmiddagen, med den tioåriga statsobligationen på 1,64 procent, oförändrat från svensk stängning på måndagen.

På valutamarknaden har euron stärkts något till 1,292 mot dollarn, men handlas fortsatt något svagare jämfört med svensk stängning på måndagen.

"Folk sitter på händerna och det är noterbart att euron har befunnit sig i en process av stadig återgång sedan ECB-beslutet om sitt obligationsköpsprogram. Vi väntar på att Spanien ska göra något, och utifrån skilda rubriker så sker det en del bakom stängda dörrar just nu", sa Neil Mellor på Bank of New York Mellon till Reuters.

Dollar/yen handlas fortsatt strax över 78-strecket medan Australiendollarn bibehåller morgonens försvagning efter en oväntad räntesänkning med 25 punkter från Australiens centralbank.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?