Annons

Råvaror: Ras för koppar<br />

Nedgångarna dämpades lite under den sena handeln på fredagskvällen, men såväl råoljan som bas- och ädelmetaller var kraftigt ned när veckans handeln avrundades inför helgen. Kopparterminen föll mer än vad som varit fallet under någon enskild dag under det senaste halvåret.

På oljemarknaden var nordsjöoljan Brent ned 1:82 dollar till 110:60 dollar per fat klockan 20.15, medan WTI var 1:34 dollar lägre på 90:76 dollar per fat.

På New York-börsen var nedgångarna de kraftigaste på fyra månader efter att rapporter från konjunkturindikerande företag som Microsoft och General Electric gjorde investerarna besvikna och gav upphov till oro för minskande efterfrågan på olja. Dollarn avancerade gentemot euron till 1:3022 från 1:3069 dollar per euro.

Från Europahåll sade Spaniens premiärminister Mariano Rajoy efter EU-toppmötet i Bryssel, som ägde rum under torsdagen och fredagen, att Spanien inte känner sig pressat att söka nödhjälp, vilket underblåste farhågor om en förlängd skuldkris. Tyskland och Frankrike enades dock om att ha någon form av gemensam banktillsyn på plats för Europas 6.000 banker i slutet av 2013, rapporterar Bloomberg News.

"Makroekonomin tynger marknaden, och det råder stor besvikelse efter EU-mötet i Bryssel, sade Phil Flynn, senior marknadsanalytiker vid Price Futures Group i Chicago, till Bloomberg News.

Kopparterminen föll 2,5 procent, mer än råoljan, efter minskande utländska direktinvesteringar i Kina under september och en större minskning än väntat i försäljningen av befintliga bostäder i USA under september.

"Basmetallmarknaden fortsätter att försvagas givet en avsaknad av tydlighet i makroekonomiska fundamenta som exempelvis den kinesiska avmattningen. Hur stark och varaktig återhämtningen i USA egentligen är är även det ett huvudbry för investerarna", skrev Keith Wildie, metallchef vid North America Icap, i ett mail till Bloomberg News.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?