Annons

Räntor och valutor:&nbsp; <br />Räntorna sjunker<br />

Rörelserna i Europa är relativt begränsad under förmiddagen, och EU-toppmötet har inte gett några större avtryck på marknaden.

Europabörserna har backat något. Tyska räntor handlas 1-2 punkter lägre under förmiddagen medan, medan italienska och spanska räntor är oförändrat till 3 punkter ned, efter att ha varit 7-8 punkter lägre i den inledande handeln.

EU:s stats- och regeringschefer enades under natten om en tidtabell för beslut om bankunionen, men tolkningarna gick isär om exakt vad EU ska fatta beslut om i december.

EU:s ledare beslutade att man ska "enas om ett juridiskt ramverk före årets slut". Fast medan vissa EU-källor hävdade att den gamla tidtabellen låg fast menade andra källor att alla praktiska detaljer nu kommer att förhandlas under 2013.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sade vid en presskonferens att det kommer att behövas en stor del av 2013 för att få den europeiska banktillsynen på plats, även om det rättsliga ramverket ska vara klart vid årsskiftet.

Sverige kommer att ta ställning till ett eventuellt deltagande i bankunionen när den slutliga utformningen är klar, sade han.

Italiens premiärminister Mario Monti sade till journalister att direkt rekapitalisering av krisdrabbade banker från räddningsfonden ESM kommer att kunna ske någon gång under 2013, medan Frankrikes president Francois Hollande sade att det rättsliga ramverket för banktillsyn kommer att implementeras den 1 januari, vilket banar vägen för rekapitalisering från ESM kort därefter.

Nordea skriver i ett marknadsbrev att den första dagen av EU-toppmötet landade i väntade slutsatser, och att fokus nu kommer att flyttas till nästa eurogruppsmöte.

EU-toppmötet beslutade om att vara klara med detaljerna för ESM till slutet av året. ESM kommer att kunna rekapitalisera banker direkt när bankövervakningen (Single Supervision Mechanism, SSM) är i gång under villkor som ännu inte beslutats om och det återstår också att besluta om det spanska bankstödet kan flyttas till ESM under nästa år.

Greklands ansträngningar lovordades men det slutliga beslutet om nästa överföring av lån, på 31 miljarder euro, inväntar trojkans rapport och det förefaller nu som om eurogruppsmötet den 12 november är troligt datum. Spanien diskuterades inte, men en begäran om ECB-intervention tycks nära, och kanske kan även detta komma upp den 12 november.

"Dagens samtal vid toppmötet kommer att handla om tillväxt och jobb. Det är inte troligt att några större beslut kommer att fattas och det är inte troligt att frågorna, även om de är viktiga på medellång sikt, kommer ha någon marknadspåverkan", skriver Nordea.

Fredagen är relativt tunn på makrodata. Den offentliga sektorns lånebehov i Storbritannien var lägre än väntat i september. Industriorder i Italien steg 0,7 procent i augusti från månaden före och den säsongsjusterade bytesbalansen i euroområdet ökade till 8,8 miljarder euro i augusti.

I USA kommer försäljning av befintliga bostäder, som väntas visa en nedgång med 1,7 procent i september, enligt Bloomberg News.

Svenska räntor har sjunkit svagt medan kronan sammantaget tappat 1 öre mot dollarn men stärkts 1 öre mot dollarn.

På valutamarknaden i övrigt har euron tappat något till 1:306 mot dollarn, från 1:309 vid svensk stängning på torsdagen. De senaste dagarna har EUR/USD handlats mellan 1:305 och 1:315 och sedan mitten av september är intervallet 1:28 till 1:317.

"Vi saknar de avgörande nyheterna som skulle kunna trycka oss ut ur detta intervall. Det kommer mest sannolikt att handla om en del politiska nyheter som ett agerande från Spanien", sade Ulrich Leuchtmann på Commerzbank till Reuters.

Yenen har tappat något till 79:30 mot dollarn, och har under veckan som helhet försvagats från 78:35 som lägst på måndagsmorgonen.

"Det finns växande spekulationer om att Bank of Japan kommer att lätta på penningpolitiken ytterligare. Det kommer troligen att hålla yenen under lite tryck", sade Janu Chan på St George Bank till Bloomberg News.

BOJ-chefen Masaaki Shirakawa sade på fredagen att avmattningen i de utländska ekonomierna fördjupas. Den europeiska ekonomin dämpas gradvis, och när Europas kris förvärras orsakar det marknadsturbulens. Den japanska ekonomiska aktiviteten håller på att plana ut, men kommer att återvända till en måttlig återhämtning.

Noteringar 11:30
USD/SEK 4,134722 (6,5491) Statsobl 2y 0,8 -0,81
EUR/SEK 4,260417 (8,5751) Statsobl 10y 1,65 -1,66
EUR/USD 2,165972 (1,3095) Räntegap/ty 3 -5
US obl 10y 1,81 -1,8 Tysk obl 10y 1,62 -1,61


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?